IZ ARHIVE: Brat i sestra s macom

objavljeno u: IZ ARHIVE | 1

Početkom šezdesetih godina nastala je ova slika u Šarcima ili Šumanovićima (nikako ne mogu prepoznati o kojoj zgradi se radi) na prikolici, registriranoj i uredno prijavljenoj, sa svim papirima za siguran promet.

Foto modeli bili su brat i sestra – Vinko i Marica Paškini – koje je njihova mater Lučuša uredila i počešljala  ih prije nego ih njihov stariji brat Ivan (slika je iz njegove zbirke) ovjekovječi.

Vinko je kao pravi Mandoseljan obukao bijele, suknene čarape i raskopčao gornje dugme na košulji, dok je Marica prije slikanja postavila uvjet:

„Bez moje mace neću na prikolicu. Ako nećeš nju uslikat, nećeš ni mene!“

Tako se je i Lučušina mačka priključila djeci, a čim ju je Marica ščepala ona se je raširila i počela nešto sanjati, kakvog miša valjda, dok je Vinko, kao stariji i jači, zagrlio svoju sestru. Prije nego je Ivan škljocnuo aparatom prikolici je nenadano prišao Paško i prihvatio stup –  za svaki slučaj, nikad se ne zna što će djeci i mački pasti na pamet – pa je tako rukom zaklonio lice žene u pozadini, koju samo iz toga razloga ne mogu prepoznati, no probat ću ipak pogoditi i tvrdim da se radi o Mari Krstinoj.

Ako sam dakle u pravu, i ako je na slici stvarno Mara, onda bi kuća u pozadini mogla biti ili Krstina, ili Miškova. No, to je druga priča i nema uostalom smisla sve vam otkriti, nego se sami podrudite –dobro je malo se namučiti, da u glavi ništa ne zarđa.

 

Tekst: Blago Vukadin Ćokanov

Foto: Ivan Šarac Paškin

  1. Marica Paskina

    Zar nismo zgodni i lipi hahahahaha.