IZ ARHIVA Slobodne Dalmacije, prosinac 1998. godine

objavljeno u: SLOBODNA DALMACIJA | 0

Uz cigarete i rakiju do 101. rođendana!

Osim predbožićnog bla­gdanskog raspoloženja u nedavno otvorenom stara­čkom domu u Tomislavgradu ovih su dana imali još jedan razlog za malu svečanost, uz nesvakidaš­nji povod.

Baka Doma Stipić, ro­đena 1897. u tomislavgradskom selu Letki, proslavi­la je 101. rođendan! Uz nei­zbježnu veliku rođendan­sku tortu, na kojoj ipak ni­je bilo mjesta za onoliki broj svijeća koliko je baki Domi godina, okupljeni su bili svi stanari i djelatnici doma. Kada smo slavljeni­ci rekli da ćemo je slikati za novine i s njom malo po­pričati, spremno je, uz iskreni osmijeh, kometirala:

– Onda se ja moram uozbiljit, a ja ti sinko moj to za novine ne znam ra­dit.

Baka je Doma inače prije premještaja u Tomi­slavgrad nekoliko godina boravila u staračkom do­mu u Mostaru.

– Nek’ sam se ja samo u svoje Duvno vratila. Tu sam se ja rodila, a tu sam rodila i svoje l l-ero djece – počinje svoju priču Do­ma i nastavlja: – Petero moje djece još je živo, a imam i 15 unuka i 18 praunuka. Zdravlje je još dobro, samo me pone­kad noge bole.

Dok nam to govori ba­ka desnom rukom miluje na stolicu naslonjeni drve­ni štap od kojega se, kako nam kaže, nikad ne rastav­lja. Budući da smo znali da je slavljenica strastveni pušač koji, rekle su nam to radnice u domu, ponekad zapali i na mjestima gdje je pušenje strogo zabranje­no, našoj sugovornici nudi­mo cigaretu.

– Dobra ti je sinko ova tvoja cigara. Prva klasa.Puno je bolja od negdašnjih pakliča i krđe – pro­cjenjuje Doma stručno du­han i nastavlja. – Ja, evo, pušim 20 godi­na pa mi ništa nije bilo Vo­lim ponekad popit i čašu rakije jerbo me od nje ma­nje bole noge – veli Doma, uz lukavi osmijeh. – Na­šeg direktora Jozu noge bole ko i mene, pa smo se on i ja dogovorili popit po­nekad rakijicu da nam bu­de oboma lakše.

Kad je na red došlo re­zanje rođendanske torte, naša je sugovornica spre­mno odbila ponuđeni joj nož rekavši:

– Uradi ti to, dite moje, mene ruke baš ne slušaju, a ja ti svakako virujem.

Svojom je vedrinom ba­ka Doma Stipić ponajviše pridonijela da proslava njezina 101. rođendana prođe veselo i uz puno smi­jeha, a što bi tek bilo da, kako je u jednom trenutku i sama rekla, neko more gangu zapivat.

Tekst: Milan Vukadin
Foto: Miro Šumanović