DOMOVINSKI PRIOKRET?

objavljeno u: NAŠA OGNJIŠTA | 0

-Bariša, nisu ti se baš ispunile prognoze o postizbornim koalicijama. Reko si da ne viruješ da će HDZ s DP-om koalirati –  reče mi jutros (18. 05. 2024.) na kavi kum Mate.

-U pravu si, kume. Premda sam tu koaliciju želio, nisam joj se nadao. Međutim, i dalje mislim da ta koalicija neće bit dugog vika. Dabogda se ja i to ne sitio. Ako Euron ne prođe na skorim europarlamentarnim izborima, odnosno ako ne dobije neko eunijsko zaduženje po njegovu ukusu, koalicija s DP-om će se raspasti. On je pripustio dobar dio pregovora s DP-om Anušiću jer se nada briselskom zaduženju. Osim toga, nije on toliko manit da ne vidi kako evropske države, jedna za drugom, skreću udesno. On će čas posla od partizana postati domobran. A iščitavajući na brzu ruku koalirajući HDZ-ov sporazum s DP-om, zaključio sam da je DP dobio mrvice sa stola. Novo Ministarstvo demografije nije ovlašteno ni za useljavanje u Rvacku Rvata iz dijaspore, ni za ograničavanje useljavanja stranih radnika, ni za kontrolu kretanja legalni i ilegalni migranata i militanata po Rvackoj, to će i dalje raditi Đavlinović, ni za rješavanje mnogobrojnih problema rvacke mladeži –  to je dato u nadležnost Džudijinu Ministarstvu. Ministarstvo gospodarstva je također, u odnosu na raniju nadležnost, osakaćeno, kao i Ministarstvo poljoprivrede. Zapravo, može li Domovinski pokret išta popraviti nabolje bez potpisa HDZ-a, i koliko će HDZ-ovi Srbi i dalje odlučivati o sudbini Rvata i Rvacke?

-Dobro Bariša  –  rodijak Iko će – ova koalicija je najmanje moguće zlo za sve nas. Zamisli da su vlast postali oni zlotvori koji su prosvjedovali na Trgu sv. Marka, mi bi jutros pazili šta govorimo u ovoj gostionici. Rvacka njima nije Rvacka nego postjugoslavija. A postjugoslaveni su oni koji opću imenicu slaveni pišu početnim velikim slovom, Slaveni. Tako ih poučavaju razne Markovine i druge pravopisno – političke sirovine. Uspjeh je Domovinskog pokreta, kao i onih koji su za njih glasali da Vlahosrbi, oni koji su ratovali i ratuju protiv Rvacke, ne smiju više odlučivati o našoj sudbini i sudbini naše Države.

-Ali, Iko – kum Mate će – zar ti nisi čuo šta je reko nedorest Pupavac u tjeku pregovora o koaliciji HDZ-a i DP-a. Šestog svibnja je reko da će njegov četnički SDS, jedno S mi je priviše, odlučivati tko će bit a tko neće bit u rvackoj Vladi. Oni su se toliko probili, uz dopuštenje HDZ-a, u naš društveno politički sustav da to nije normalnom Rvatu normalno. Čuo sam na radiu da je neka njiova agencija, na zahtjev tobože naše vlasti, utvrdila da je našeg novog glazbenog velikana, na Jelačićevu trgu, dočekalo 6 tisuća Rvata. Kladim se da ih je bilo duplo više. Četnici nam kontroliraju elektronički mehanizam e-građanin, broje glasove birača priko svog APIS-a, čak kuvaju i dile svoj pasulj Zagrepčanima za Prvi svibanj. Bože, di je kraj ulizičko dodvorničko podložničkog rvackog ponašanja? Portali, novine, radio, televizija puni su visti o Srbima. Ma, ne zanima me nikakva vist o njima, jugočetnička bando. Virujte mi, ljudi, Euron neće moći vladati bez svojih Vlahosrba. Neće formalno bit u našoj Vladi, ali vladat će s nama kao i do sada; nisu konstitutivni, ali jesu konstruktivni, reče on za destruktivne Vlahosrbe.

Nego, ljudi, čudi li vas Radićev potez? Meni to sliči onom čoviku iz Evanđelja, koji je se Isusu pohvalio da izvršava sve što Talmud propisuje i upito što još triba učiniti da zasluži Kraljevstvo nebesko, a kad mu je Isus reko da proda sve što ima i pođe za njim, on je se samo okreno i otišo svojim putem. Virovo sam u Radićevo domoljublje, ali sad više ne. A od veslanja kooperativnog fiskulturca Benave očekujem da će isposlovati samo da njemu bude bolje.

I još nešto, čiji je onaj Bartulica, koji svako malo minja ispis svojih duplih imena, sad na engleskom sad na rvackom. Znamo da je bio Jusipovićev savjetnk, ali čiji je sada kad traži nešto mimo članova pregovaračkog tima Domovinskog pokreta. Ko je politički tajnik DP-a, on ili onaj mladi trbušasti šutljivko?

-Čujte ljudi – rodijak Iko će –  iako Rvacki sabor koji je se konstituirao 16. 05. 2024. još uvik nije državni, sada ćemo barem moći slaviti na miru 30. svibnja Dan državnosti i sa zastavom s prvim bilim poljem.

-To je uredu, valjda oćemo –  ja ću –  ali recite mi vas dvojica zašto je Euron ukinuo najvažniji praznik, 8. listopada, u našoj novijoj povisti. To je dan kada je Rvacki državni sabor odlučio, nažalost protivno volji Franje Tuđmana, nek se i to zna, da se Rvacka odvaja od Srbije zauvik. Nesritni gradonačelnik grada Zagreba, Bradašević, je otišo još dalje –  on bi 8. svibanj, dan okupacije grada Zagreba, slavio, uz partizanske krjesove, kao dan oslobođenja Zagreba. Sačuvaj nas Bože od takvih nauma!

Nego, prijatelji, ajmo nešto veselije. Ja sam se divio ponašanju, znanju i sposobnostima našeg eurovizijskog pobjednika, publika je bitna a ne tzv. stručni žiri, Marka Purišića; svaka čast njemu i njegovoj ekipi. Ali, smeta mi što naši crkveni velikodostojnici ne govore više i glasnije o reklamiranju sotonizma na toj tobože glazbenoj priredbi. Zato, prijatelji, pojačajmo, u ovom Gospinom misecu, molitvu za mir u sebi i za mir oko sebe, da dobro i zdravo, s Božijim blagoslovom, živimo na ovoj kugli zemaljskoj.

Tu smo stali i razišli se, zamišljeni, svak svojoj kući.

Zagreb, 18. svibnja 2024.                                            B a r i š a

Odgovori