ČESTITAMO 30. OBLJETNICU MEĐUNARODNOGA PRIZNANJA HRVATSKE DRŽAVE!

objavljeno u: DOMOVINSKI RAT | 0

Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti, rekao je te večeri predsjednik Franjo Tuđman u obraćanju naciji preko televizije. 

Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti.

Hrvatsku je prvo priznala Slovenija (26.6.1991.), a zatim redom Litva, Ukrajina, Latvija, Island, Estonija, Sveta Stolica i San Marino.

Njemačka je priznala RH 19. prosinca a priznanje je stupilo na snagu IS. siječnja zajedno sa svim ostalim državama EU.

Toga 15. siječnja 1992. Hrvatsku je odjednom priznalo svih 12 tadašnjih članica EU i još osam drugih država” te se taj dan slavi kao Dan međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske.

Slavi se misa za Domovinu i narod.

Izvor: Troplet