TOMISLAVGRAD: Započela svinjokolja

objavljeno u: SLOBODNA DALMACIJA | 0

Dolaskom prvih kasnojesenskih bura, a s njima i prvih hladnijih dana, u duvanjskom kraju počinje i sezona klanja svinja. Taj delikatan posao, i krajnje odgovoran za nadolazeće duge zimske mjesece, i ove su godine prvi počeli Šujičani. U tome dijelu tomislavgradske općine, dakle, svinjokolja je uvelike počela, što opet znači da pune ruke posla ovih dana imaju i tomislavgradski veterinari.

Naime, poučeni prijašnjim negativnim iskustvom, a iz straha od bolesti zvane trihineloza, Duvnjaci meso zaklanih svinja neizostavno donose na analizu u ovdašnju veterinarsku stanicu.

No, bez obzira na svakodnevni dolazak velikog broja onih koji meso žele kontrolirati, u tomislavgradskoj veterinarskoj stanici, u što smo se i sami uvjerili, ipak nema gužve i dugog čekanja u repovima. Unaprijed znajući što ih sve čeka ovdašnji su se vetrinari dobro organizirali i tehnički pripremili za posao koji je pred njima. Jer, osim neizostavnih trihineloskopa, oni će ove godine meso pregledavati i pomoću dvaju suvremenih i skupih uređaja, kojima se ličinke trihinele u mesu otkrivaju metodom umjetne indigestije.

Tako opremljeni tomislavgradski će veterinari, prema riječima njihova direktora Drage Krište, moći kvalitetno i brzo napraviti analizu na uzorcima mesa pet do šest tisuća svinja, koliko će ih, prema nekim procjenama, i ove godine završiti u tomislavgradskim sušarama i zamrzivačima. Straha od trihineloze, dakle, ni ove godine ne bi trebalo biti.

Milan VUKADIN

(Iz arhiva Slobodne Dalmacije, studeni 1999. godine)