SLOBODNA DALMACIJA: Kako se riješiti traktora?

objavljeno u: SLOBODNA DALMACIJA | 0

Neobičan trend prodaje u Tomislavgradu

Ovoga proljeća u općini Tomislavgrad deseci Duvnjaka na različite načine pokušava pronaći kupca za svoj traktor, sijačicu, kosilicu, kupilicu sijena ili neki drugi traktorski priključak, a nisu rijetki ni oni koji nude sve to odjednom i po povoljnoj cijeni.

 
Osim već poznatog načina prodaje, koji podrazumijeva uobičajeno usmeno oglašavanje uz pomoć brojnih poznanika i gostionica, duvanjski prodavači polovnih poljoprivrednih strojeva svoju robu pokušavaju prodati i uz pomoć oglasa na radio valovima. Njihovi oglasi, naime, već duže vrijeme čine barem trećinu od ukupnog broja poziva pristiglih u emisiju malih besplatnih oglasa na ovdašnjoj radiopostaji. Kad se zna da su Duvnjaci, točnije duvanjski gastarbajteri, od početka sedamdesetih pa sve do polovice osamdesetih godina, ne vodeći puno računa o cijeni, pokupovali na tisuće poljoprivrednih strojeva i njima pripadajućih priključaka, sasvim je jasno da je ponuda izuzetna.

 
Nude se tako traktori različitih veličina i radno iskoristive, snage, od onih malih proizvedenih u tvornici „Tomo Vinković“, preko nešto većih „Torpeda“, IMT i „Zetora“, pa sve do robusnih „Fergusona“. Premda je velika većina za prodaju ponuđenih strojeva starija od deset godina, traktori su u pravilu dobro očuvani. Nemali broj Duvnjaka, naime, traktore nije kupovao zbog stvarne potrebe već iz razloga i na način „kad može on, mogu i ja“. Tako je priličan broj tih skupih i moćnih strojeva i pravo postao svojevrsnim znakom prestiža i posljedicom inata ovdašnjih ljudi, što je pak bio razlog da traktori bez obzira na svoje godine ostanu novi.

 
Zbog trenutačno neravnomjernog odnosa ponude i potražnje, tomislavgradsko tržište polovnih traktora možda je prigoda za dobar posao potencijalnim kupcima iz drugih sredina i općina. U nedostatku opsežnog istraživanja, i na taj način prikupljenih pokazatelja, u ovom je trenutku teško govoriti o stvarnim razlozima koji su bili uzrokom gore spomenute situacije.

 
No, pojava sve masovnije prodaje poljoprivrednih strojeva u ovoj općini možda bi trebala zabrinuti one čiji je posao skrbiti za budućnost i razvoj poljodjelstva na ovim prostorima.. Ako se takvo što ipak ne dogodi, Duvanjsko će polje iz godine u godinu biti sve manje obrađivano. Na taj će način, ako se žurno ništa ne promijeni zapravo samo biti nastavljeno kontinuirano opadanje poljoprivredne proizvodnje, negativni trend koji na ovim prostorima traje već petnaestak godina.

 

(IZ ARHIVA Slobodne Dalmacije, svibanj 1999. godine).

 

Tekst: Milan Vukadin
Foto: Miro Šumanović