SLOBODNA DALMACIJA iz 1999. godine: Smrt predsjednika Tuđmana

objavljeno u: SLOBODNA DALMACIJA | 0

Vijest o smrti predsjednika Tuđ­mana bolno je odjeknula među Hrvatima u BiH, koji su tražili sve moguće informacije iz Zagreba. Naš list potrudio se da vijestima što je moguće bolje pokrije sve događaje vezane uza smrt Predsjednika Republike, pa je jednu Slobodnu BiH čitalo više naših čitatelja koji nisu skrivali tugu za prerano preminu­lim dr. Franjom Tuđmanom.

Iako su te­ška bolest i liječnička izvješća već da­nima upozoravala na mogućnost naj­goreg, stanovnici Hercegbosanske županije s neizrecivom tugom i nevjericom primili su vijest o smrti dr. Franje Tuđmana.

Kako javljaju naši dopisnici, u svih šest općina Županije Hercegbo­sanske, Tomislavgradu, Livnu, Kupresu, Glamoču, Grahovu i Drvaru, na ulicama i trgovima zastave s cr­nim povezom spuštene su na pola koplja. U svim gradovima ove župa­nije također velik je broj onih koji su u izloge svojih radnji, uza zapaljenu svijeću, stavili i sliku dr. Tuđmana.

Iako se svakodnevni život i dalje odvijao normalno, na ulicama svih spomenutih gradova primijećen je izostanak uobičajene subotnje živo­sti jer je najveći broj stanovnika ove županije tužno subotnje jutro odlu­čio provesti u svojim domovima, dok su oni koji su se na ulicama ipak mogli vidjeti, svoj posao obav­ljali na brzinu i u potpunoj tišini.

S neizmjernom tugom i dubo­kom boli koja se na njihovim licima nije dala skriti, stanovnici Herceg­bosanske županije dočekali su vi­jest o smrti čovjeka u čiju su ljubav beskrajno vjerovali i u kojega su po­lagali sve svoje želje i nadanja.

 

Milan Vukadin

 

(Iz arhiva Slobodne Dalmacije, prosinac 1999. godine)