SAČUVANO OD ZABORAVA: Ekipa SPLIT, Banjani – Kongora, na turniru 1966. god.

objavljeno u: SAČUVANO OD ZABORAVA | 0

Šezdesetih godina XX. stoljeća nogomet je postajao planetarno popularan i ta globalna histerija proširila se i na naše krajeve. Među prvim generacijama koje su počele šutirati loptu bili su momci rođeni četrdesetih i početkom pedesetih godina prošlog stoljeća.

Jednu takvu ekipu, pod nazivom Split, a koju čine momci iz Kongore – Banjana, vidimo i na ovoj fotografiji na kojoj s lijeva na desno

stoje:

        Marko Radoš (Marko Ivana Batakova)

        Ivan Majić – Ferdić

        Bože Krajina – Karas

        Pere Radoš (Pere Batakov)

 

čuče:

Ivan Krajina – Iko

Jozo Radoš (Jozo Šarića)

Fotografija je snimljena 15.7.1966. god. na turniru u Oplećanima. Protiv koga je tada igrala i kako je odigrala ekipa Splita nije nam poznato, a po zapisu na poleđini fotografije izvjesno je da je bilo zgoditaka u tom žestokom meču.

Nažalost, trojica od tadašnjih igrača više nisu među živima, dok Marko Ivanov, Ferdić i Jozo Šarića i danas povremeno nostalgično dotaknu taj čarobni napuhani kožnati okrugli predmet.

Inače, ovu fotografiju već 56 godina pažljivo čuva Grgo Majić – Grga, i sam poznati nogometaš i vrsni dribler čije su akrobacije loptom već ušle u legendu. Na opće razočarenje kongorskih ljubitelja dobrog nogometnog poteza, njegov sin – jedinac Ivan, brat Peho i rodijak im Andrija nisu poprimili ništa od Grgina umijeća i talenta, pa su osuđeni na bekovsku karijeru.

Foto:        pretpostavljamo jedan od navijača ekipe Split, vjerojatno foto-aparatom Ivana Krajine

 

Tekst:       T.M.