PRIKO MRGINJA: Program oporavka

objavljeno u: PRIKO MRGINJA | 0

Ako se želimo oporaviti onda moramo najprije to htjeti i sve usredotočiti na ozdravljenje. U hrvatskom slučaju to znači da moramo prestati kukati, a umjesto kukanja i prebacivanja odgovornosti na druge moramo sami ustati i sami se početi boriti.

Najčešća rečenica je da su za našu sudbinu krivi, novinari, jugofašisti, komunsiti, Srbi, partizani i druge skupine neodoljivo antipatičnih likova.

No, je li to stvarno tako?

Bič udara po leđima koja se nude. Kad konj udari kopitom i najgori kočijaš će iz ruke izbaciti bič i njegovati svoje rane u kakvom krevetu.
Kažemo da nas vode nesposobni, ali oni su sposobniji od nas koji tugujemo jer mi očito nismo sposobni progurati se u prvi red, a našu navodnu kvalitetu i moral nitko ne vidi.

Kažemo da su krivi novinari, a mi sami pisanje proglašavamo laprdanjem i kažemo da treba nešto raditi, a ne lupati po fejsu itd.

Stranke su nam krive, a mi stranke prepustili drugima, koji očito nemaju ni kapacitet ni volju od stranaka načiniti kotače zamašnjake koji bi narod pogurali u bolji život.

Krivi su nam jugofašistički kadrovi, a mi ih podupiremo kad se takvi strpaju u prvi red naše stranke. Njima opraštamo ako su se do zadnjeg dana izjašnjavali Jugoslavenima, bili Titini generali ili špijuni koji su klali i ubijali naše stričeve i očeve.

Zbog osobnih sudbina naših, nekada iskrenih domoljuba i ratnika, mi smo spremni prihatiti njihovu osobnu sudbinu kao argument za opravdanje ili prihvaćanje jugofašističkog terora i zatiranja sloboda.

Ako je Tuđman bio partizan to ne opravdava ničije pokolje, a najmanje one nad pola milijuna Hrvata! Ako je Tuđman stavio u Ustav neku stvar kojom nas oni danas kundače, onda moramo shaviti da je hrvatski narod iznad Tuđmanovih djela. Ako je on tražio i živio pomirbu, a oni to danas koriste da bi ostali na vlasti, onda je vrijeme da povijest tumačimo u okvirima u kojima se odvijala, a ne jugofašistički, kao apsolutnu i nepopravljivu vječnu maksimu našeg života i djelovanja. Pomirba sa svima, ali ne s onima koji su protiv hrvatskog naroda i države!

Ako je Pavelić bio ustaša i domoljub, to ne opravdava zločin u ime hrvatskog naroda! Ako je on ispravno gledao na Jugoslaviju zašto bi nam njegovo gledanje na fašizam ili nacizam bilo imalo blisko? Zašto bismo njegovu ulogu vojskovođe, koji naoružanu vojsku vodi u predaju i smrt, smatrali nepomičnim djelom ljubavi, a ne izrazom trenutne ili stvarne pomutnje te u konačnici i suodgovornosti za najveći pokolj hrvatskog naroda?

Krivi su nam lopovi, ali svoje koji su pokupovali diplome, privatizirali narodnu imovinu dok su ratnici krvarili, njih opravdavamo jer eto oni su naši i vjerojatno je sve neistina, iako golim očima vidimo kako su se obogatili, ne kao neki prosječan kapitalist nego kao najmoćniji Krezovi. Nama je normalno d aje neki naš postao naftni tajkun, iako je prije rata bio samo vodoinstalater. On je naš.

Nitko nama nije kriv.

Krivi smo mi svi zajedno, svi odreda, ja i ti, on, svi pojedinačno i skupno jer:

– jer šutimo na nepravde i lopovluk u vlastitim obitlejima i strankama
– jer smo sagnuli leđa uvjereni da će nas manje tući
– jer mislimo da će ans lopovi gurat u prvi red radi našeg poštenja
– jer nam je normalno da za svakoga kažemo da je lopov ako mu je firma propala u državi koja ništa drugo ne radi nego reketari
– jer se ne udružujemo sa slobodnim duhovima nego s mrtvim dušama kojima jugofašizam oduze slobodu
– jer mislimo da nemamo snage i da ne možemo
– jer ne vjerujemo u snagu onog naroda koji je dva puta svrgnuo okove Jugoslavije i stvorio svoju državu

Na nama je.

Mi smo krivi jer trpimo i vjerujemo onima koji udaraju i onima koji su nas do sada vodili u očitu propast. Mi smo krivi jer od jugofašista očekujemo da nas razumiju i da se urazume.

Vrijeme je kad nema više isprika. Ili se ustati ili nek te mlate.

Ako se ustanemo zajedno bit ćemo pobjednici, ako plačete i ako vas budu i dalje mlatili, to nije problem onih koji ustaše.

 

Tekst: Vinko Vukadin