IZ ARHIVE: Tri naraštaja Vukadina

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Slike poput ovoga tjedna priložene krasile su nekoliko desetljeća zidove skoro svih mandoseljskih kuća – uglavnom su na njima, u povećanoj perspektivi, bili prikazani mladenci ili starija čeljad koje više nije bilo među nama, a svima njima zajedničko je bilo da ih je povećavao duvanjski fotograf Bilić, ujedno i povjerenik nogometnog kluba Dinamo za našu općinu koji je za naše „plave“ marljivo skupljao nove članove. Za Bilića znam da je do starosti radio svoj posao u radnji u blizini Markove gostionice, a veselu narav i optimizam uništio mu je rat u kojem je njegov sin Danko poginuo kao hrvatski branitelj.    

Na ovom Bilićevom djelu prikazane su tri naraštaja Vukadina – Džankušića iz roda pokojnog Perviza:

Ivan zv. Perviz (1895.-1943.), sin mu Bože zv. Šćeta (1929.-1991.) i unuk Ivan zv. Pajo (r. 1951.-2014.).

Najmlađi Ivan Vukadin zv. Pajo sin je Božin (Šćetin) i Mare r. Letica iz Cebare (Cebarke). Rođen je 22. studenoga 1951., a kršten dva dana kasnije. Kum mu je bio Mirko Šarac, a krstio ga je župnik u Kongori fra Željko Zadro. Umro je i pokopan u našem groblju.

U sredini je Pajin did Ivan Vukadin zv. Perviz. U župnim maticama rođenih župe Seonica (kojoj smo pripadali do 1917. godine, do osnutka župe Kongora) u rubrici prezime upisano je samo Perviz, ne i Vukadin. Sin je Jakova i Jele r. Ivić iz Mandina Sela. Rođen je 23. listopada 1895., kršten 29. listopada iste godine, krsni kum bio mu je Mate Ivić a krstio ga je fra Silvestar Vasilj. Ženio se dva puta: prvi put Anicom Skočibušić 17. studenoga 1920. godine; potom drugi puta s Marom Marić 21. rujna 1924. godine. Partizani ga uhitili kod kuće u Mandinu Selu, poveli sa sobom i ubili ispod Srđana 1. listopada 1943. (skupa s Ivanom Šarcem), u 50. god. života. Pokopala ga je rodbina 3. listopada 1943. na mandoseljskom groblju.

Krajnje desno je Bože zv. Šćeta Vukadin, sin Ivana i Mare r. Marić iz Posušja. Rođen je 30. kolovoza 1929., kršten je 5. rujna iste godine, kum mu je bio Grgo Rezo a krstio ga je don Ilija Rezo (koliko znam jedini svećenik iz našeg sela). Umro je od srčanoga udara 7. ožujka 1991. godine, pokopan je na groblju u Mandinu Selu, a sprovod vodio fra Luka Zorić, naš tadašnji župnik.

Blago Vukadin

Odgovori