IZ ARHIVE SPECIJAL: Nova godina u Mijinoj kući

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Svake godine dođe Božić, pa Nova godina, koja isprati staru u sjećanje ili na slike. Tako je bilo i u drugoj polovici sedamdesetih- vjerojatno se je radilo o dočeku Nove, 1977. godine u Mijinoj staroj kući.

 

Skoro sva čeljad pašu izgledom za to vrijeme – Markova Tonka ima crnu kosu, Ćokan puši Opatiju, Karlo zagrlio Zdenku, Mijo pustio brkove, Kovačuša legla Ivana u krevet pa došla, Renata nije još planirala postat časna, Dragica popravila frizuru koju joj je Markan na silu pokvario, Ljilja poslušno gleda u aparat, a Marinko bio i ostao dijete.

 

Od svih većih i manjih glava na slici koje se jasno prepoznaju, jedino mi Tošina nikako ne paše u navedeno vrijeme. Zar je moguće da je on s osamnaest godina imao ovakve brčine? Ako je tako je li onda Ruža Ćikina pala na njih ili na figuru? I zašto on ne gleda u kameru nego tuče lišnjake?  Na ova pitanja jedino Ruža može dati zadovoljavajući odgovor, pa ako je sretnete, pitajte je koja je godina bila.

 

Tog dana skupili su se svi Joskanovići u Mijinoj kući – pitam se kako smo svi tamo stali – a kao što se po Tonkinoj nazočnosti vidi slavlju su se priključili i daidžići iz grada. Pjevalo se je do kasno u noć, plesalo se po hodniku, skakalo se ispod murve i pilo se iz čaša i bokala.  Lijepo je bilo.

 

U tom smislu svim Mandoseljanima sretna i berićetna Nova godina.

 

Tekst: Blago Vukadin Ćokanov

Foto: Ivan Vukadin Mijin