IZ ARHIVE: Školska uspomena Dragice Perine

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Druga po redu kći Pere Markovića Draganova i njegove žene, pokojne Joze, Dragica Krišto, iz našega lijepoga sela udana u daleko Prisoje, poslala nam je ovu školsku sliku s kraja sedamdesetih ili početka osamdesetih godina (ni ona ne zna točno kad je fotografija nastala, pa naše uredništvo neće otezati svoj redovni redakcijski sastanak pogađajući godinu po prozorima, frizurama ili modi).

Kako Dragica navede njena generacija, 72. godište, išla je tom prilikom ili u prvi ili u drugi razred (analizirajući visinu djece u odnosu na njihovu učiteljicu, pokojnu Darinku, mi odgovorno tvrdimo kako je moguće da se radi čak i o trećem razredu), dok su imena lica i glavica koja je Dragica prepoznala, odnosno koja su iz našeg sela, navedena niže.

Nama u uredništvu portala zapalo je za oči da je vjerojatno već bilo toplo proljeće, a to nismo zaključili samo po suncem obasjanim, laganim džemperićima, nego i po otvorenom prozoru u učionici za prvi i treći razred, što pak detektivskom duhu zadubljenog promatrača nudi odgovor kako je naša uvodna teorija o trećem razredu blizu istini, budući da je očito iz koje učionice su djeca izišla na slikanje, te stoga uz veliku dozu samopouzdanja možemo zaključiti da se ne radi ni o drugom, ni o četvrtom razredu.

A koga još zanima čija glava je u međuvremenu posijedila, nek se zadubi u sliku i pogađa. Od male pomoći neka mu bude Dragičin tekst, koji glasi ovako:

„Ovo ti je generacija 1972….. Slika bi mogla biti naš prvi ili drugi razred ali nisam sigurna…. Znači osamdesete godine…. Ante Vukadin, Buco?, Milenko Pavlica, Josip Milić; Razija Dilaver, Dragica Marković, Višnja Milić, Marija Milić, Matija Šarac, Angelika Milić, Marija Milić, ?, Zijada Dilaver, Džehva Dilaver, ? , Miroslav Kovačević, Frano Milić, Zdravko Marković, Emin Dilaver, Ante Šarac i Slavko Šumanović.…. Prekrasna generacija…“

 

Tekst: Blago Vukadin

Foto: Dragica Krišto (r. Marković)