IZ ARHIVE: Ponosni Šumanovići

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Stipe Šumanović – Džile, sin pokojnog Ante zvanoga Antić, poslao nam je nekoliko lijepih slika iz Mandina Sela, nastalih prije puno, puno godina.

Prva od njih, koju ovog tjedna objavljujemo u našoj arhivskoj rubrici, snimljena je 1959., kad nas mladih Mandoseljana još nije bilo na svijetu, ispred stare Šumanovića kuće (za one koji ne prepoznaju mjesto –  to je stara kamena zgrada pored Blaškanovih dvora), a na njoj su prikazani Šumanovića didovi Stipe (po njemu je Džile dobio ime) i Petar (priženio se u Letku), Stipin ćaća Ante, Grgina  pok. prva žena Anica koja u naručju drži kći Ružicu, dok oko Antića stoje djeca Bikan, Jozo i Anđa.

Pedesetdevete godine Mandino Selo se je još oporavljalo od posljedica strašnoga rata – puno mladih ljudi izginulo je, a valjalo je dalje biti i raditi – pa je većina čeljadi živjela u zajedničkim, roditeljskim kućama. Tako su i dvojica braće Ante i Grgo svoje obitelji zasnovali u prikazanoj kamenoj ljepotici, da bi nekoliko godina kasnije počeli raditi na novoj kući pored puta, u kojoj je potom otvorena prva prodavnica u našem dijelu sela, o kojoj će u jednom od narednih tjedana biti govora.

 

Tekst: Blago Vukadin

Foto: Stipe Šumanović Džile