IZ ARHIVE: Mara Šarac i njena Ana

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Ova slika nastala je 1972. ili 73. godine, a na njoj su Ana Šarac i njena pokojna mater Mara koja je umrla 25. travnja 2012. godine. Ana je moderno obučena, mater ju je uredila za sliku pa je sama zaboravila otvoriti oči, dok dijete pokazuje da se ne plaši foto-aparata.

Slika je nastala u predsoblju i ujedno u kujini Božičine kuće. Na vratima se vide vezene zavjese, s čipkom, a budući da na „višalici“ vise jakne, vjerojatno Ivanove i Zdravkove, pretpostavljam da je slika nastala u jesen ili za vrijeme zime.

Božica i Mara su u braku pored Ane dobili i dva sina, pok. Ivana, rođenoga 1961. godine – prvoga liječnika iz Mandina Sela i čovjeka koji je se u Domovinskom ratu brinuo o svima kojima je zatrebala njegova pomoć, da bi nakon rata obolio i prerano preminuo – i Zdravka, rođenoga 1962. godine, nekada talentiranog veznog i obrambenog igrača u ekipi Mandina Sela, koji je preminuo 14. svibnja 2014.

Ana je rođena 1967. godine, u generaciji moga brata Marinka i moga stričevića Tomislava. Bilo je u selu još nekoliko djece njihova godišta – kao npr. Marko Šćetin – ali je od svih njih Ana bila i ostala najbolji nogometaš.

Blago Vukadin