IZ ARHIVE: Karlov razred

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

„Davno je, davno bilo to“ – uzdahnut će Karlo kad pogleda ovu sliku i počne se sjećati zaboravljenih lica, potrganih džempera i atraktivnih haljinica iz školske godine 1957./58. Iako mi je stričević Karlovu glavu, koja i nije baš mala, nisam uspio pronaći, pa neka to on osobno obavi u krugu obitelji.

 
Karlovi „drugovi i drugarice“ – to je bilo vrijeme u kojem se strogo pazilo na pridržavanje propisane terminologije – djeca su rođena za vrijeme 2. svjetskog rata ili nekoliko godina ranije, a u školu su krenuli krajem četrdesetih godina.

 
Završiti školu, tada nije bilo samo po sebi razumljivo, posebno ne za djecu rođenu na selu koja bi jako rano morala raditi u domaćinstvu i pomagati odraslima u borbi za svakodnevni kruh, pa je vjerojatno puno djece sa slike time i završilo svoj obrazovni put, dok su rijetki, poput Karla, nastavili školovanje u drugim mjestima.

 
Slike klinaca koji sanjaju što će sve napraviti kad konačno budu odrasli u međuvremenu su postali dugi romani s različitim sudbinama, ljubavima i razočaranjima – svime što život sa sobom donese – pa stoga onima koji se prepoznaju među sedam ženskih i puno više muških glava može se samo poželjeti puno lijepih sjećanja, zabave i pokoji uzdah prilikom „čitanja“ priložene fotografije.

 

Tekst: Blago Vukadin Ćokanov
Foto: Ivan Vukadin Mijin