IZ ARHIVE: Gužva u prometu

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Gužva u prometu

Na priloženoj slici iz zbirke Ivana Lučušina –  autor je ili on ili jedan od njegove braće – nastaloj vjerojatno početkom šezdesetih godina (sudeći po kroju hlača na nogama neprepoznatljive cure) vidi se da su Mandoseljani oduvijek obožavali modu i mobilnost.

Bilo je vruće  ljeto, zvizdan u podne, a put ispod sela prašnjav, no  to nije spriječilo lijepe Mandoseljke da se urede i krenu u šetnju. Iz pravca Lipe stiže ženska čeljad u pratnji konjskih kola  s kojih vise muške noge – ravnopravnost spolova tada ni u Americi nije još bila svakodnevna tema, pa se time nećemo ni zamarati.

U kola su upregnuta dva konja vranca, a kočijaš ih požuruje galameći „Ija, ija, lipi konji moji“, dok na drugom, odvojenom traku ceste (po izgledu je očito da je prva moderna auto-cesta u ondašnjoj državi planirana ispod Mandina Sela) u pravcu Lipe dva dorata kasom kola vuku.

U pozadini se prepoznaju obronci planina Vran i Lib, dok  ispred njih krajolikom dominiraju visoki jablanovi pored vrela Jurnjovače. Od čeljadi nisam uspio nikoga prepoznati, a na koga me podsjećaju vranci i dorati neću reći, nego ću tu tajnu zadržati za sebe.

 

Tekst: Blago Vukadin Ćokanov

Foto: Ivan Šarac Paškin