IZ ARHIVE: Beračice grožđa

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

U našem selu slabo uspijeva grožđe, osim kad Živko Miškov, o čemu je nedavno bilo riječi na našem portalu, prevari svatove i lasom zakači grozdove ispred svoje kuće. Ali zato imamo beračice grožđa koje su u nekom drugom dijelu Hercegovine ili u Dalmaciji prije puno godina išle u berbu – među njima je četvrta slijeva mandoseljska cura Iva Mujsina (slika je iz zbirke Slavka Mujsićeva).  

Iva se je kasnije udala u grad za Stipicu Ćosića – Munju (umro 2010.), gdje i danas živi. Nisu imali vlastite djece, ali su je muževljeva zavoljela i poštovala kao svoju rođenu mater (to svi potvrđuju koji znaju Ivu i pokojnog Munju).

Munja bio je originalan čovjek, manji rastom ali zato velik pričom i dobrim raspoloženjem, te je i prije i nakon što je postao mandoseljski zet u svojoj folciki često navraćao ne samo kod ženine rodbine, nego i kod ostalih Mandoseljana s kojima je prijateljevao. Sjećam ga se iz Bajićevih svatova, osamdesete godine u ljeto je to bilo. Bajićev rođak Baća Gabrića i ja nismo još imali vlastito vozilo, ni vozačke dozvole, a valjalo nam je se zaputiti pa lijepu Miru u daleki Podgaj.

Munja je ujutro čekao ispred Bajine nove kuće da vidi tko se nigdje nije utrpao, pa smo tako nas dvojica imali čast sjesti u njegovu malu limuzinu –  Baća zbog dužih nogu naprijed a ja otraga – i slušati cijeloga dana Munjine priče o nekom davnom vremenu.

Njih dvoje su se vjenčali kao već zrele osobe, Munja je bio udovac, ali su se našli kao da su se tražili cijeloga života. Tako to biva ponekada kod običnih, malih ljudi koji poput naše Ive rade, vole svoje u nadi da će jednoga dana u bilo kojem obliku biti nagrađeni za svoju vjeru i jednostavnost. Njoj je se to ostvarilo, puno godina nakon što je nastala ova slika iz berbe grožđa.

Blago Vukadin