IZ ARHIVE: Antin motorić

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Većina djece izgovori „Mama“ kao prvu riječ u životu, ponekada nekom klincu izleti „Tata“, a ako su roditelji u Njemačkoj onda se zna dogoditi da „Baba“ ili „Did“ budu prvi artikulirani glasovi iz kasnije brbljavih usta. Ima međutim iznimki koje potvrđuju pravilo, a jedna od njih je naš Mandoseljan Ante Šarac, sin pok. Ljiljanke – Ercegovke, preminule u prosincu prošle godine i Jozin, unuk Jakičin i Gajtanušin, koji je davne 1972. u njemačkom gradu Karlsruheu banuo na svijet i nekoliko mjeseci kasnije propričao. 

Prva Antina riječ dokazuje da krv nije voda jer su Jakičići bez iznimke ljubitelji tehnike, motora i vozila, pa je tako Antiša jedne večeri, nakon što ga je mater legla u krevet i izmolila s njim „Anđele čuvaru“, raširio oči i prozborio:

„Auto!“

Nije bilo druge nego da mu ćaća sutradan kupi vozilo pogodno njegovom uzrastu, mali motorić s pedalama uslikan u vrtu obiteljskog doma u Njemačkoj od kojega se dijete nije odvajalo sve dok nije stiglo novo, modernije prijevozno sredstvo. 

Tako je ostalo da dana današnjega – ljubav prema motorima i automobilima, potaknuta u djetinjstvu, samo se još više pojačavala kako je Ante odrastao. Osim toga, u selu, a i šire, poznato je kako je Ante svako vozilo koje je kupio toliko dobro održavao i popravljao da su svi kojima je auto bio potreban, nakon vijesti da ga prodaje, žurili u Mandino Selo, do Ante, jer su znali da je kupovina povoljna i da je sve ispravno.

Blago Vukadin