ŽIVOT I SMRT U DUVNU: Prezimena po selima (12)

objavljeno u: ŽIVOT I SMRT U DUVNU | 0

CRVENICE

 

Karačići su noviji doseljenici iz Crnča pokraj Širokog Brijega. Tu ih zatječe i biskup Dragićević 1741. godine. Odatle su doselili u još jedno duvanjsko selo, u Lipu. Bez dvojbe se radilo o pastirima koji su na obližnjim duvanjskim planinama imali svoje staje – a tako je u Lipi ostalo do danas. Karačiće iz Crnča susrećemo vrlo rano i u seoničkim maticama, tako već 1822. djevojku Anicu Karačić koja se udala u Rakitno. U Crvenicama su od sredine 19. stoljeća: Kata Karačić iz Crvenica udala se 25. studenog 1854. za Ivana Gudelja iz istoga sela.

Miloši su jedno od starih hercegovačkih plemena: njihovi korijeni se vraćaju u početak 15. stoljeća, o čemu svjedoči poznata Kočerinska ploča s natpisom na bosančici. Na njoj stoji kako Viganj Milošević leže “na svom plemenitom pod Kočerinom”. Biskup Dragićević zatekao je 1741. Miloševiće u Grudama, nedaleko od drevnog kočerinskog prebivališta. Uskoro potom, 1768. Miloševići su i u Duvnu, u selimaCrvenice i Bukovica. Bukovičkih je u međuvremenu nestalo, a crvenički su još prilično brojni. Osim u Duvno Miloševići su se raselili i na razne druge strane: Imotski, Cetinska krajina, Bosna.

Radoši su zacijelo najstarije duvanjsko pleme, o čemu svjedoči kako samo prezime (zapravo starohrvatsko narodno ime) tako i drevno groblje između Omolja i Borčana koje se po njima prozvalo Radoševina. Do danas su najraširenije duvanjsko pleme te žive u selima četiriju duvanjskih župa: Seonica, Kongora, Tomislavgrad i Roško Polje. Od njih su nastali i brojni drugi rodovi i prezimena u Duvnu – o čemu najbolje svjedoče upravo duvanjske župne matice. Zbog velike raširenosti l zastuplienosti prezimena Radoš i na drugim prostorima na kojima žive Hrvati vrlo je nezahvalno raspravljati tko je tu stariji i tko je otkuda doselio.

Vukadini su još jedno veoma staro duvanjsko pleme, o čemu također svjedoči samo prezime (zapravo narodno ime), kao i raširenost samoga prezimena u brojnim duvanjskim selima. Jednoga Vukadina spominje već biskup Blašković u svom pohodu 1735. godine: to je Petar Vukadinović iz Seonice kod kojega je odsjeo. Osim u Omolju (koje je uključivalo i Seonicu i Borčane) Vukadini su 1741. živjeli i u duvanjskim selima Vedašiću illi Oplećanima. U Livno i Ramu Vukadini su po svoj prilici doselili iz Duvna.

Zorići su rod crveničkih Miloša. Stoga je netočno Ivankovićevo mišljenje da oni potječu od grudskih Zorića. Makar su sami Miloši vjerojatno podrijetlom iz Gruda, Zorić i su nastali od njih, a ne od grudskih Zorića. Prvi put se prezime Zorić za nekoga žitelja Crvenica u maticama spominje 26. listopada 1844., kada je preminuo Ante Zorić u 50. godini života.

 

Izvor: Robert Jolić: Život i smrt u Duvnu, 2005.

Foto: Ivica Šarac