4. LISTOPADA: Sv. Franjo Asiški

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Mnogo je svetaca koji nose ime Franjo. Najpoznatiji je Franjo Asiški. Rođen 1182. god. u Asizu (Italija). Bio je iz bogate kuće. Bio je tako upadan i osebujan da je bio vođa vesele mladenačke asiške družbe, “kralj gozba i zabava”, u kojima je znao potrošiti podosta očeva novca. Zanesen avanturizmom i slavom, pošao je u rat, kad se grad Asiz bio sukobio sa susjednim gradom Peruggiom. Tuje zarobljen, a kad se nakon godinu dana vratio, teško oboli. To ga je privelo razmišljanju i promjeni, započeo život revnoga razmišljanja i pobožnosti.

Ideal mu je postao što doslovniji život po evanđelju: u jednostavnosti, istinskom siromaštvu i slobodi duha. U početku mu se pridružilo 12 prijatelja koji se nazvaše “manjom braćom” (minontima). Svojoj mladoj zajednici Franjo daje pravila koje papa Inocent III. odobrava. Želio je da sljedbenici i članovi Reda manje braće budu evanđeoski ponizni, spremni na služenje i pokoravanje svima. Dobili su i ovlast propovijedanja. Zajednica se ubrzo povećavala. Nastaje nova redovnička družba u Crkvi koja dobiva svoje ime franjevci prema imenu osnivača Franje. Franjo je umro 3. listopada 1226., a u kalendaru se slavi 4. listopada. Ikongrafija ga prikazuje u franjevačkom habitu, s Kristovim ranama na rukama (stigmama) , često okružena životinjama, napose pticama, pa je po tome i zaštitnikom ekologije.

PATRON: ŠIKARA (TUZLA), ZOVIK (DUBRAVE), BILA (LIVNO), BUKOVICA (TOMISLAVGRAD), DOBRINJA – SARAJEVO, MAHOVLJANI (B. GRADIŠKA), POSUŠKI GRADAC, RASNO/Š. BRIJEG, RAŠELJKE (TOMISLAVGRAD), RUMBOCI (RAMA), SREDNJA SLATINA (B. ŠAMAC), VRBANJCI (PRNJAVOR), ZOVIK (BRČKO), ŽERAVAC (PLEHAN), ČAPLJINA, GUČA GORA.

Svima koji slave današnji imendan, čestitamo!

Izvor: Troplet