TEREZIJANA U BJELOVARU: U svečanoj carskoj povorci u subotu i Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Svako godišnje doba pamtimo po nečemu lijepom što nam se desilo, nekom sjajnom koncertu, ukusnoj hrani ili dragim ljudima s kojima smo se proveselili. Vjerujemo kako ćete početak ovog ljeta pamtiti po 26. Terezijani.

Najvećoj i najboljoj kulturnoj, turističkoj i zabavnoj manifestaciji središnje Hrvatske. Kako u životu, tako i u organizaciji neke manifestacije svi si želimo podići ljestvicu i biti što bolji te nas je ta misao vodila prilikom organizacije svih programa i događanja. Ovogodišnja Terezijana donosi čak pet dana u kojima se isprepliću tradicija, kultura, vrhunska glazba i sjajna atmosfera. Pet dana u kojima će Bjelovar živjeti u duhu carskih vremena, u duhu svoje bilogorske tradicije i dubokog prožimanja svega toga u današnjem načinu života.

O da, dočekivao je Bjelovar u svojih 266. godine postojanja i okrunjene i neokrunjene glave, i mnoge koji su nezasluženo krunu nosili.

O da, svakakvih je bilo. No, samo jednom godišnje on dočekuje svoju caricu Mariju Tereziju. Mudru i plemenitu vladaricu koja je svojim nalogom daleke 1756. dala da se sagradi ovaj grad. I danas, gotovo tri stoljeća poslije njezine vladavine u sjećanju su njezine vladarske i diplomatske sposobnosti, kao i brižan obiteljski život. Ona je bila dokaz kako ono „Žena, majka, kraljica“ u njenom slučaju nije samo fraza, već primjer uspješne žene koja bi se zasigurno dobro snašla i u našem 21. stoljeću.

Dođite na Svečanu carsku povorku u kojoj sudjeluje preko 400 sudionika. Brojne povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske i Mađarske, kulturno-umjetnička društva, lovci, okićene zaprege, barokna carska svita i naravno, carica Marija Terezija i vi u Bjelovaru…

Terezijana – najzabavnija carska priča središnje Hrvatske!

Izvor: terezijana.com