ODRŽANA VEČER FOLKLORA I TRADICIJSKIH OBIČAJA

objavljeno u: NOVOSTI | 0

U Danima sv. Nikole Tavelića četvrtak je već dugi niz godina predviđen za ljubitelje tradicijske baštine, narodnih nošnji, pjesama i plesova. Nekada se ova večer nazivala Festivalom gange i gusala, no prije nekoliko godina naziv je promijenjen je u Večer folklora i tradicijskih običaja. Zbog korone, lani nije održana, uostalom kao ni čitava duhovno-kulturna manifestacija Dani sv. Nikole Tavelića.

Na pozornici ispred tomislavgradske spomen-bazilike večeras su nastupili članovi i članice HKUD Sarajlije, Tomislavgrad (društvo-domaćin), HKUD sv. Ante, Cim – Mostar, KUD Mokro, Široki Brijeg, HKUD Antas Mucić, Ljubuški, KUD Stari hrast 2000, Novi Travnik

Zastupljenost društava iz Hercegovine i Bosne idu svakako na pohvalu organizatoru zbog odabira društava iz svih ovih krajeva u kojima žive Hrvati. I ove je godine svako društvo donijelo običaje iz svoga kraja, plesove i pjesme. I svi su bili odlični a to potvrđuje pljesak kojim je publika nagradila svako društvo više puta tijekom nastupa. Na kraju su predstavnicima svih društava uručeni prigodni darovi a potom su svi zaplesali ispred samostana.

Program je kao i svih prethodnih godina, na samo njemu svojstven i iznimno zanimljiv način, vodio fra Jozo Radoš Đoka.

Na kraju ostaje nam još jednom pozvati sve ljubitelje narodne baštine da iduće nedjelje, 11. srpnja, dođu i na Trgu gange u hajdučke družine uživaju u nastupu popularnoga ansambla LADO iz Zagreba.