NAKON SEDAM I POL DESETLJAĆA HRVATSKI VOJNIK ANTE ROMIĆ DOSTOJANSTVENO SAHRANJEN

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Na mjesnome groblju u Kongori 18. kolovoza ove godine ukopani su zemni ostaci Ante Romića, sina Ivanova i Katina r. Filipović, rođenoga 15. listopada 1924. godine.

Sprovodni obred predvodio je kongorski župnik fra Stjepan Martinović, u nazočnosti rodbine i ostalih vjernika koji su došli odati poštovanje ovome hrvatskome vojniku čiji su zemni ostaci sahranjeni u rodni duvanjski kraj nakon više do sedam i pol desetljeća.

Kako piše u Duvanjskome žrtvoslovu koji je prikupio i popisao sve žrtve duvanjskoga kraja iz Drugoga svjetskoga rata i poraća (2021 žrtava svih nacionalnosti, najviše Hrvata), bio je pripadnik Ustaške vojnice, a pred kraj rata prešao je u miliciju Mirka Kapulice. Prema ovome izvoru poginuo je u borbi s partizanima 2. veljače 1945 godine.

Pokopan je bio na lokalitetu Zoljevac, na granici Krehinog Graca (općina Čitluk) i Šurmanaca (općina Čapljina). Temeljem saznanja koje je Rade Stojić – Raća (1939.) iz Dragićine dao Povjerenstvu za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskoga rata i poraća na području općine Čitluk, godine 2014. provedena je ekshumacija i DNK analiza koja je potvrdila da je riječ o Anti Romiću koji je konačno našao vječni smiraj i dostojanstveno sahranjen u rodnoj duvanjskoj grudi.

Ekshumirane posmrtne ostatke preuzela je rodbina preko Ante Budimira, sestrića poginuloga i organizirala njegovu dostojanstvenu sahranu.

Počivao u miru!