MARKIRANA STAZA NA LJUBUŠI

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Nismo mi uvijek na dnu. Znamo mi i kako je biti na vrhu!

Budući da smo od PSHB dobili sredstva za izradu planinarskog puta, ekipa SD Mijatovi Dvori jučer je markirala buduću Planinarsko – speleološku stazu, edukativnog karaktera, na kojoj je plan uz markiranu stazu postaviti i info ploče za speleološke objekte koje povezuje.

Radi se o kružnoj stazi čiji je početak i kraj u Mandinu Selu, kod kuće doajena duvanjske speleologije, Mire Šumanovića.

Staza povezuje jame Parapatušu (tipski lokalitet, Leonhardia delminiumica), vrh Oštru glavicu (1318 mnv), te jame Pašnjaču i Orlovaču, tumul Čobanicu i spušta se na Bunarić, nakon kojeg se staza vraća prema početnoj točki. Sa Oštre glavice markirana je i staza (za one koji žele znati više) prema jami Snjižnjači, te Bilanskom konaku (obnovljenoj lokvi, sa izgrađenom nadstrešnicom za odmor).

Sve u svemu, sprema se jedna lijepa priča kojoj je cilj povezati Duvnjake, a i ostale planinare sa ljepotom i važnosti speleoloških objekata za život na kršu.

A kako je nama bilo danas?

“Ma ne bi mi bili mi da sebi nismo olakšali i ovo markiranje”.

Obično markiranje staze krene s najniže točke, ali budući da mi volimo ići u dubine, a i put za auto je dovoljno dobar, odluka je da se staza krene markirat s vrha prema dnu. Od Bilanskog konaka prema Snjižnjači i Oštroj glavici markiramo svi skupa, a na Oštroj glavici se razdvajamo u dvije ekipe, jedna prema Parapatuši, a druga prema Pašnjači, Orlovači, Čobanici i Bunariću.

Tijekom markiranja staze mijenjala su se godišnja doba (samo snijeg nije padao), tako da smo “izgorili i pokisli”, ma osjećaj kao da smo bili na moru, pa se “sunčali i kupali”.

Kako smo ostali bez farbe pred sami kraj staze, a i zbog velikog pljuska ostalo nam je oko kilometar staze za markiranje, koji će završiti tijekom idućeg tjedna.

I naravno zaključak, Ljubuša je opet pokazala svoje zube!

SD Mijatovi Dvori