DUVANJSKA PREZIMENA: Tolići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Tolići žive u Tomislavgradu (1 obitelj, 7 članova) i u Mrkodolu (1 obitelj).

Prezime je nastalo do hipokoristika Tole starohrvatskog imena Tolimir.

Starinom su iz Tihaljine pokraj Gruda, jer je u Arhivu Franjevačkog samostana u Imotskom sačuvan zapis: “Fra Mate Tolić iz Tihaljine, turski podanik”. Ovaj je franjevac rođen 1691. godine a umro je 1771. U Imotskom samostanu u 80. godini života.

U Imotskoj se krajini Tolići spominju kao doseljenici 1686. godine, kada se u zbjegu stanovnika Vinjana, koji se zaustavio u Brelima, nalazila i 12-člana obitelj Ivana Tolića.

Dvojici Tolića – Boži i Marku, koji su imali 11 ukućana mletačke su vlasti 1725. godine dale 20 kanapa zemlje u Podbablju, 7-članoj obitelji Vida Tolića dodijeljena je u Vinjanima kuća i 20 kanapa zemlje; u Prološcu je 13-članoj obitelji Ante Tolića pripalo 25 kanapa zemlje.

“Prema predaji matica Tolića nalazi se u Viru. Na predjelu Voljak-Široke ledine, na pogled Ričica, još se vide ostaci zidina njihovih kuća … Fra Ivan Tonković zapisao je u Drumu najstarijeg Matu, koji se rodio 1670. godine. “3 U 17. stoljeću Toliće nalazimo i u Tučepima i u Podgori.

U Tolića matici – Tihaljini biskup je fra Pavo Dragićević 1741/42. godine zabilježio 7-članu obitelj Filipa Tolića; u Grudama obitelji Dujma i Andrije Tolića sa 8 odnosno 7 članova; u Ljutom Docu pokraj Širokog Briga obitelji Dujma i Mate Tole (kraća inačica prezimena) s 8 odnosno 6 duša; u Biletićima pokraj Čitluka domaćinstva Dujma i Mate Tolića s 13 odnosno 11 ukućana; u Sarajlijama glavar izgleda tek doseljene 4-člane obitelji zove se Pavo Tolić.

Godine 1768. biskup fra Marijan Bogdanović zabilježio je ove Toliće: u Tihaljini obitelji Ivana i Gašpara Tolića sa 7 odnosno 6 članova; u Grudama obitelji Ivana i Petra Tolića sa 7 odnosno 6 ukućana; u Viru domaćinstva Ilije i Martina Tolića sa 16 odnosno 5 ukućana.

Tolići danas žive u Vrgorskoj krajini, u Stiljima, gdje su u 17. sto-o Između 1760. i 1810. pripadnici ovog roda sele na derventsko-plehansko područje: Mišince, Foču, Vrhove, Grk, Kruščik i Dažnicu. Godine 1765. godine u Mišince je doselio Marijan Tolić i žena mu Kata rođena Ančić iz Tihaljine; 1777. u Vrhove je stigao Ivo Tolić sa suprugom Jelom Bajić od Imotskog; 1789. u Vrhovima je zabilježen novi stanovnik: Šimun Tolić i žena mu Cvitana rođena Krajinović od Posušja; 1789. u Kruščik je stigao Mate Tolić i supruga mu Mara rođena Medić od Čitluka.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.