ČLANOVI ORLOVE STINE NA PEŠTI BRDU, NAJUDALJENIJEM VRHU ČVRSNICE

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Gotovo svaki put kada bi posjetili planinu Čvrsnicu i njene vrhove koji nas uvijek ostavljaju bez daha i koji su iznova tako prelijepi, ponekad tako surovi u zimskim usponima, uvijek nas je pratila jedna misao  da popnemo i njen najudaljeniji vrh – Pešti brdo (2039 m) – koji se proteže između Pločnoga sa zapadne strane i Velikog Vilinca sa istočne strane.

Zbog vremenske dužine staze i njene nepristupačnosti, odlučišmo da penjemo sa Pločnoga i spustimo se u dolinu zvanu Razvala između vrha Kapci– 2156 m nv i vrha Veliki Jelinak -2170 mnv.  S obzirom da staza nije markirana niti prosječena, samim tim je otežano kretanje kroz labirinte kamenih gromada i gustu, a na mjestima i teško prohodnu kleku, uložišmo dosta truda. Ali, odvažna i kondicijski spremna ekipa je ovaj uspon savladala i za 6 sati je bila na vrhu Pešti brdo.

Na vrhu brzo fotografiranje, marenda i povratak na Pločno jer prognoza za poslijepodne je najavila grmljavinsko nevrijeme uz jaku kišu. Ni ovaj put razum nije prevladao, kao ni mnogo puta do sada. Želja za istraživanjem nečega novoga je bila jača.  Uz dogovor da se razdvojimo u dvije grupe, dvojica odoše potražiti Ledeno jezero i pratiti stazu ka Peharovim stanovima i u međuvremenu upadoše u grmljavinsko nevrijeme i bijahu prisiljeni spustiti se stazom do Masne Luke. Ni druga dvojica nisu puno bolje prošla.

I na kraju obećasmo sebi da uskoro penjemo ponovno zbog treka staze a i svih drugih planinara koji bi željeli penjati Pešti brdo.

Ante Vukadin/ PD Orlova stina