ŽIVOT I SMRT U DUVNU: Raslojavanje prezimena

objavljeno u: ŽIVOT I SMRT U DUVNU | 0

Zbog praktičnih razloga tijekom vremena dolazi do raslojavanja prezimena, osobito glomaznih, dakle veoma raširenih. Klasičan primjer je prezime Radoš. Žitelji s tim prezimenom živjeli su u gotovo svim selima područja koje ovdje obrađujemo. Jasno je da je zapravo praktičnost i nužda uvjetovala uporabu “kućnih” prezimena kako bi se moglo razlikovati tko je od kojih Radoša. Takvu su uporabu koristili također i župnici prilikom upisivanja podataka u matice. Naknadnom uporabom takvih dvostrukih prezimena ponegdje je došlo do toga da je “kućno” prezime postalo pravim, službenim prezimenom. Ipak je u brojnim drugim slučajevima prezime Radoš ostalo službeno prezime, dok je “kućno” prezime do danas ipak ostalo samo u neslužbenoj uporabi. Paipak i takvo ima svoju vrijednost i značenje, jer bi bez toga dodatnog prezimena i danas bilo vrlo teško razlikovati tko je od kojih Radoša.

Osim Radoša i neka druga prezimena su veoma raširena, primjerice Bagarići ili Čuići, Matići u Borčanima, Vukadini u nekoliko sela. I od njih su nastala neka nova prezimena. Sve to možemo pratiti na temelju dvostrukih prezimena kakva su upisivana u matice: neka su “kućna” prezimena vremenom postala službena, dok su u drugim slučajevima ostala samo “kućnim”. Tako su Jazidžići u Kongori postali Džankići, a u Lipi Gabrići; Perkovići u Kongori postali su Bartulići, a Marijići su postali Jolići.

Slijedi sada popis svih dvostrukih prezimena koja se susreću u maticama: Akšamović-Marinčić,Ančić-Krajina, Bagarić-Čović, Bagarić-Sulić, Baqarić-Šcić, Bakračević-Marković,Batarilo-Ćerdo, Batarilo-Kutleša, Bilić-Musić, Ćeškić-Baćak, Gačić-Sutla, Gugić-Tomić, Ivić-Banović,Jazidžić-Džankić, Jazidžić-Gabrić, Klarić-Mijatović, Krajinović-Šelić, Kupkić-Klarić, Letica-Vučur, Marić-Jolić, Marković-Bonić, Maršić-Ćurdo, Miloš-Zorić, Pehar-Grgasović, Perković-Bartul ić, Protuđer-Puzić, Radoš-Andrešić, Radoš-Banović, Radoš-Batak, Radoš-Brkić, Radoš-Čevra, Radoš-Grgić, Radoš-Knežević, Radoš-Kolakušić, Radoš-Krištić, Radoš-Majić, Radoš-Perkić, Radoš-Rošić, Radoš-Šijić, Radoš-Šiškić, Šekelja-Lerota, Tomić-Strugača, Vukadin-Perviz, Vukadin-Pokrajčić, Zrinušić-Anić.

 

Izvor: Robert Jolić: Život i smrt u Duvnu, 2005.

Foto: Ivica Šarac