ŽIVOT I SMRT U DUVNU: Gabrići (1)

objavljeno u: ŽIVOT I SMRT U DUVNU | 0

Gabrići (Lipa)

Gabrića ima i u Donjoj i u Gornjoj Lipi. Nisam siguran u njihove rodbinske veze. Zato će biti potrebno još istraživati, točnije prepisati najnovije matice župe Kongore, kojoj Lipa pripada od 1917. godine. Stoga nisam siguran o kojim se Gabrićima ovdje radi, onima iz Gornje ili iz Donje Lipe, ali čini se i o jednima i o drugima.

Svakako, Gabrići su se prezivali Jazidžićima. Jazidžića je bilo i u Kongori, ali oni su se prozvali Džankićima.

Prema popisu biskupa Dragićevića iz 1741. u Lipi su živjele obitelji Lovre Jazidžića s 18 članova (10 odraslih i 8 djece), Ivana Jazidžića sa 16 članova (11 +5) i drugog Ivana Jazidžića s pet članova (2+3). U Kongori još nema Jazidžića. Prema popisu biskupa Bogdanovića 25 godina kasnije (1768. godine) u Lipi još živi samo obitelj Mije Jazidžića s 9 članova (5+4), dok u Kongori žive obitelji Andrije Jazidžića s 9 članova (4+5) i Petra Jazidžića sa 7 članova (4+3). Držim da su kongorski Jazidžići, danas Džankići, zapravo preselili iz Lipe te da su današnji lipski Gabrići i kongorski Džankići starinom rodbina.

U maticama se spominju četiri muška potomka Mije Jazidžića, koji bi mu mogli biti sinovi, ali je vjerojatnije da su to njegovi unuci: Stipan, Ivan, Jure i Martin.

(nastavlja se)

Izvor: Robert Jolić: Život i smrt u Duvnu, 2005.