Vukovarsko svjetlo slobode Jean-Michel Nicolieru

objavljeno u: NOVOSTI | 0

TOVARNIK – Udruga dr. Ante Starčević uputila je vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi prijedlog da se francuskom dragovoljcu i hrvatskom branitelju Jean-Michelu Nicolieru posthumno dodijeli „Vukovarsko svjetlo slobode“.

Smrt mladoga Francuza Jean-Michela nadilazi tragediju ratnog sukoba. Ovog mladića koji nije znao puno o Hrvatima i nije došao u Vukovar kao plaćenik, vodila je etika suosjećanja prema ugroženom malom narodu, etika pravde i morala.

Jean-Michel je nekoliko sati prije smrti izgovorio rečenice koje treba upamtiti: „Više puta su mi predložili da izađem iz grada i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru, i u zlu.”

Jean – Michel Nicolier rođen je 1. srpnja 1966. godine u francuskom gradu Vesoulu. Na početku Domovinskog rata u srpnju 1991. godine vlakom je došao u Zagreb te se priključio kao dragovoljac Hrvatskim obrambenim snagama na ratištu oko Karlovca. U rujnu iste godine sa zadnjim dragovoljcima HOS-a stigao je u Vukovar i borio se na Sajmištu. Jean-Michel je pokazao iznimnu hrabrost i herojstvo u odbrani grada.

Iz tog razloga grad Vukovar je imenovao most njegovim imenom Svečanost imenovanja mosta Jean-Michel Nicolier održati će se u subotu 18. listopada 2014. s početkom u 10;30 sati.

Iskreno se nadamo kako će gradonačelnik Vukovara tada odlikovati branitelja Jean-Michela Nicoliera i „Vukovarskim svjetlom slobode“. Njegovoj obitelji na taj način odat će se priznanje za žrtvu koju je njihov sin i brat podnio dajući svoj mladi život za našu slobodu. Jean-Michelova plemenita žrtva zauvijek povezuje i učvršćuje prijateljske odnose Francuske i Hrvatske.

 

Za Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik

Antun Ivanković, predsjednik