VRDI: Obilježena 26. obljetnica stradanja 18 hrvatskih vitezova, među kojima je i Stjepan Šapina iz Tomislavgrada

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Na Vrdima iznad Mostara danas je obilježena 26. obljetnica stradanja osamnaest hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu, među kojima je i 19-godišnji Stjepan Šapina (1974.) iz Tomislavgrada koji je stradao upravo na današnji dan, 5. listopada 1993. godine.

Svetu misu za ove poginule hrvatske vitezove predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko.

– Da toga svetog Franje (4. listopada) 1993. godine hrabri sinovi našega naroda, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, nisu ovdje, na padinama Čabulje dali svoje živote, nas možda ne bi bilo na ovim mjestima gdje danas živimo. Sve bi bilo drugačije, kazao je između ostaloga fra Šteko.

Nakon svete mise uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Uz mještane, obitelji stradalih vitezova, predstavnike Hrvatskoga narodnoga sabora, Oružanih snaga BiH, vijence su položili i predstavnici vlasti sa svih razina, a među njima i predstavnici općine Tomislavgrad i Udruge dragovoljaca i veterane naše općine.

Žrtva koja je podnesena na Oltar Domovine govori o težini obrane koja je i na ovome dijelu bojišnice slomila i zaustavila operaciju Armije BiH “Neretva 93”.