VRAN PLANINA

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Vran planina je smještena u sjeverozapadnom dijelu Hercegovine. S istoka je omeđena Dugim poljem i Čvrsnicom, sa sjevera Ramskom kotlinom, sa zapada Duvanjskim poljem i Ljubušom, a s juga Blidinjskim  jezerom. Pravac pružanja je sjever- jug, što nije osnovni pravac dinarskih planina SZ-JI.

Podnožje planine leži na visini od oko 1200 m i odatle se njegove strane uzdižu i do visine 2074 m, koliko je visok Veliki Vran, najviši vrh ove planine.

Po plastici reljefa, Vran predstavlja kamenu gromadu, bez oštrih litica i vitkih vrhova, pa je radi toga prilično monoton. Vran planina ima nekoliko vrhova koji prelaze visinu od 2000 m. Od vrha Mali Vran (1961 m) do vrha Vran (2020 m) cijelim se putem proteže planinski hrbat visok preko 2000 m.

S istočne i južne strane planina se strmo spušta u područje Dugog polja i Blidinjskog jezera, dok je spuštanje na sjevernoj i zapadnoj strani postupnije i to je predio s mnogo vrtača, zaravni, visoravni i dolova.

Vran se spominje u dalekoj prošlosti, a naročito u vrijeme turske vladavine na ovim prostorima. U sedamnaestom stoljeću spominjanje Vrana često je vezano uz ime narodnog junaka Mijata Tomiča. Poznat je i po legendi o Divi Grabovčevoj. U vremenu neposredno nakon Drugog svjetskog rata preko Vrana su vodile mnoge staze kojima su Ramljaci švercali duhan iz Hercegovine i tako pokušavali nešto zaraditi za svoje obitelji.

Motel Hajdučke vrleti središnje je mjesto parka prirode Blidinje i centar tzv „Hajdučke republike Mijata Tomića“ gdje se održava i godišnje takmičenje lažova. Neposredno s južne strane nekih 20-ak metara proteže se asfaltna cesta prema zapadu do „Vinkove“ štale i  trafo-stanice. Već na njoj postoji markacija koja nas vodi pored stuba dalekovoda u borovu šumu. Staza je strma, ali ugodna, dobro markirana i prosječena. Samo mjestimično izlazi na proplanke i prolazi pored dvije jame te izvora vode Hajdučko vrilo koje ne presuši ni ljeti. Odmah iznad vrela raskrižje je staza za Vran-Mali Vran i za Veliki Vran.  Tek pri vrhu staza izlazi na vrlo često vjetroviti greben. Vrh je označen metalnom kutijom i gomilom kamenja. Stazu održava PD Orlova stina Tomislavgrad. S Velikog Vrana za vedra i sunčana dana pruža se pogled na sjever prema Rami i Raduši, na zapad prema Tomislavgradu i Livnu, na istok prema Prenju i Bjelašnici, a na jugu prema najbližoj susjedi Čvrsnici, od koje ga dijeli kraško Dugo polje. S Velikog Vrana pogled seže i na tri jezera: Ramsko, Buško i Blidinjsko, što je rijetkost koja oduševljava sve one koji osvoje taj vrh.

Sa vrha je moguće krenuti sjevernije stazom preme Trnovcu  na putu za Kedžaru ili se vratiti do raskrižja i nastaviti dalje preko Vrana 2020 m/nm do Blidinje jezera ili Malog vrana  1961 m/nm preko Omrčenice do sela Lipa, naravno ukoliko možete prelocirati prijevoz.

Izvor: stazeibogaze.info