VITEZ: 28. obljetnica stradanja osmero nedužne djece

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Vitežani i Hrvati Središnje Bosne danas obilježavaju još jednu tužnu, 28. po redu, obljetnicu stradanja osmero djece, u naselju Podgradina, tijekom proteklog Domovinskog rata.

Tog dana, 10. lipnja 1993, oko 20 sati i 45 minuta, doletjela je granata s položaja Armije BiH, kalibra 120 mm, i pala dva metra od 14-ero djece u igri. Na licu mjesta poginulo je petero djece, a troje je preminulo u bolnici. Ostalih šestero djece je ranjeno. Razorna moć granate vidjela se po tome što su roditelji svoju djecu prepoznavali po odjeći i obući. Video snimak tog stravičnog događaja, zbog brutalnosti, nije htjela objaviti nijedna inozemna TV mreža, a u Vitezu je u to vrijeme bio stacioniran i britanski BBC.

Vitežani se uvijek s tugom sjećaju dana kada je od samo jedne minobacačke granate, ispaljene s položaja Armije BiH, u naselju Podgradina poginulo osmero djece: Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.).

Za ovaj teški zločin nad nedužnom djecom do danas nitko nije procesuiran, niti je kazneno odgovarao.

Izvor: hrsvijet.net

Foto: direktno.hr

Odgovori