VELIKA POTPORA HDZ-u BiH i HNS-u BiH I U TOMISLAVGRADU

objavljeno u: NOVOSTI | 0

„Okupljeni smo večeras ovdje u Tomislavgradu uz dvije obveze. Jedna je ova naša Svečana akademija posvećena HDZ-a BiH. Stoga mi čini jedno posebno zadovoljstvo da vas mogu pozdraviti, posebno vas koji ste prije 24 godine prepoznali potrebu za hrvatski narod, imali mudrosti i snage donijeti ključne odluke, jer danas teško da bi mi diljem BiH hodali, tražili svoju jednakopravnost, pričali o tome da nismo riješili hrvatsko pitanje i mnoge druge stvari koje još moramo napraviti. To je zasluga svih ljudi koji su u vremenu rata dali ono što je najvrjednije da bi mi danas s ponosom mogli govoriti da tražimo da u BiH budemo jednakopravan narod, zbog toga jedan poseban pozdrav i našim braniteljima, koji su ovaj put stali uz HNS i HDZ BiH”, istakao je dr. Čović.

S ponosom možemo govoriti kako nam je naš prijatelj iz RH već rekao, uz pozdrav svih Hrvata vezanih uz HDZ RH, da se 37 000 Hrvata u BiH vezalo uz HDZ BiH. To je jedna snaga koja ne može da ne kaže vrlo jasno i glasno što želi u BiH, kroz Zajednicu žena, našu Mladež i sve one koji su već dugo uz nas, koji već dugo nose onaj snažni plamen hrvatskog bića u BiH, ostali smo stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH.

„Svjesni smo svoje odgovornosti kad smo kazali da nećemo ući u ovakvu federalnu vladu, jer da smo ušli u takvu vladu mi se danas ovdje ne bi okupili, to morate znati, ne bi imalo smisla, dva entiteta bi živjela i moglo bi se bez Hrvata, a mi bi se dalje borili za dva ili tri posto vlasti od županije od entiteta, koji nije naš, a na sličan način bi završili i na razini države. Nitko danas ne bi spominjao hrvatskog člana predsjedništva, jer bi bilo normalno opet da se sa malo glasova iz jednog, drugog, ili petog kantona Hrvatima izabere predstavnik. Svima onima koji tako razmišljaju poručujem, Gasite kantone, županije nećete dok mi Hrvati tako ne odlučimo“, rekao je dr. Čović.

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH, dr. Dragan Čović s izaslanstvom obišao je dionicu županijske ceste Tomislavgrad – Blidinje koja je u rekonstrukciji. Završetkom radova na ovoj cesti približit će se ova dva mjesta.

Nakon toga izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH položilo je vijenac i zapalilo svijeće na Spomen obilježju poginulim braniteljima.

U ime domaćina obratio se predsjednik OO HDZ BiH Tomislavgrad, Ivan Vukadin. On je govorio o problemima s kojima se posljednjih osam godina suočavaju i Tomislavgrad i Županija Hercegbosanska.

U ime HDZ-a RH, sve nazočne pozdravio je i čestitao 24. obljetnicu  HDZ- a BiH Tomislavgrad predsjednik kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ i član Predsjedništva HDZ-a RH, Milan Kovač. On je istaknuo kako politika dr. Dragana Čovića i koalicija okupljena u HNS BiH uživa bezrezervnu podršku HDZ-a RH, i kako vjeruje da se hrvatski narod u BiH za sve probleme može početi okretati Zagrebu i Bruxellesu.

Nositelj liste za Skupštinu HBŽ-a, Branko Ivković govorio je o planovima koje HDZ BiH planira ostvariti u ovoj županiji. „Današnju situaciju karakterizira rast nezaposlenosti, iseljavanje, oduzimanje prava braniteljima i mnogi drugi problemi. Glavni razlog tome jest nelegalna platformaška vlada koja je potrošila mnogo novca,a a uradila nije ništa. Ono na što ćemo se mi bazirati jest smanjenje nezaposlenosti. To bi napravili osiguranjem sredstava za nove investicije u energetski sektor, preradu drveta, turizam i poljoprivredu. Potrebno je osigurati otkup dijela poljoprivrednih proizvoda jer naši poljoprivrednici ne mogu plasirati proizvode u Republiku Hrvatsku. Također, potrebno je osigurati besplatan prijevoz učenika te  zakon o dječjem doplatku“ kazao je Ivković.

Nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, Jozo Bagarić u svom govoru posebnu važnost dao je Domovinskom ratu i braniteljskoj populaciji. „Provodi se nezakonita revizija naših branitelja, gazi im se čast i ponos, a ratni zločini nad hrvatima se zataškavaju. Mi moramo zaustaviti kriminalizaciju hrvatskih branitelja“ istaknuo je Bagarić.

Jozo Bagarić osvrnuo se i na tešku gospodarsku situaciju proizvedenu ratnim devastacijama, gospodarskom krizom i recesijom, ali i pogrešne politike platformaške vlasti.

Nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednica HDZ-a BiH, Borjana Krišto zahvalila je na dosadašnjoj potpori. Ona je govorila o reformi Ustava i izbornih zakona. „Ustav mora osigurati ravnopravnost hrvatskog s druga dva naroda, i institucionalnu  i teritorijalnu jer samo takva jamči ostanak Hrvata u BiH. Samo takav Ustav može biti temelj za Bosnu i Hercegovinu kao pravnu državu.

Da bi se izborili za ono što želimo, moramo preuzeti odgovornost, a odgovornost je na cijeloj Herceg-bosanskoj županiji. Ako smo jedinstveni i zajedno, i ako smo opredijeljeni oko istog cilja, možemo ga ostvariti“ kazala je Krišto.

Udruge proistekle iz Domovinskog rata Hercegbosanske županije, općine Tomislavgrad: UNRO HVO Tomislavgrad, UNRO HBŽ, UDVDR  HBŽ, UDVDR Tomislavgrad, UOPiNHB Tomislavgrad, Udruga branitelja Kongora, UDIVDR HVO Sektor Rujani, UNRO HVO Livno i Udruga I. gardijska brigada Bruno Bušić HBŽ na ovim Općim izborima u potpunosti podupiru Stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor BiH uvjereni da je to jedina hrvatska politička opcija koja može primjereno odgovorit svim političkim i gospodarskim izazovima i problemima Hrvata u BiH.

 

Tekst: www.hdzbih.org

Foto: Ivica Šarac/www.hdzbih.org

28.09.2014.