TOMISLAVGRAD: Otvorena izložba „Alojzije Stepinac u slici i riječi – utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu“

objavljeno u: NOVOSTI | 0

U Galeriji Franjevačkog muzeja u Tomislavgrad  večeras je otvorena izložba „Alojzije Stepinac u slici i riječi – utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu“.

Organizirana je u suradnji ogranaka Matice hrvatske iz Osijeka i Tomislavgrada, Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu, Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja i Kulturno-informativnoga centra u Tomislavgradu.

Izložbu su osmislili i priredili, u suradnji s djelatnicima Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, doc. dr. sc. Marijo Kevo, doc. dr.sc. Tomislav Anić i Suzana Obrovac, profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, gdje je u studenome 2015. ova izložba prvi put i bila izložena.

Ona je po mnogo čemu drugačija od većine izložbi. Naime, nije plod umjetničke kreativnosti i ne otkriva ljepotu ljudskog duha, nego pokazuje plod zloće, zloporabe umjetnosti i medija. Ona otkriva čovjeka grešnika, zatvorenog u okove ideologije. Zato izložbi treba pristupiti kritički i uočiti pogubne posljedice ideološke manipulacije u kojoj su mnogi odgajani, uskraćeni za istinu i ostavljeni da žive u svojim zabludama.

Posjetitelji Franjevačkog muzeja moći će posjetiti i ovu izložbu do kraja lipnja, svaki radni dan od 8 do 16 sati.

Prije izložbe prikazan je ideološki film iz onoga vremena pod naslovom “Stepinac pred narodnim sudom”.

Okupljenima su se obratili fra Bože Milić, prof. dr. sc. Mislav Grgić, Ivica Završki, prof. dr. sc. Antun Tucak i prof. dr. sc. Ivanm Radoš. Poslušajte ih u tonskom zapisu  ovdje dolje.

U glazbenom dijelu nastupili su Pere Tokić na klavijaturi i uz vokalnu izvedbu Nevenka Pavković i Bibijana Baković.

OBRAĆANJA:

POSLUŠAJTE NAGOVOR MONS. VLADIMIRA DUGALIĆA KOJI JE PROČITAO IVICA ZAVRŠKI: