TOMISLAVGRAD OBILJEŽIO 31. OBLJETNICU STRADANJA OSAM VITEŠKIH ANĐELA

objavljeno u: NOVOSTI | 0

U Vitezu, na današnji dan, 10. lipnja 1993. godine, oko 20:45, na dječje igralište u prigradskom naselju Podgradina, s položaja Armije BiH ispaljena je minobacačka granata od koje je smrtno stradalo osmero djece a petero je teže ranjeno. Na licu mjesta poginulo je pet dječaka, u crkvi – bolnici u Novoj Biloj od posljedica ranjavanja istu su noć preminule još dvije djevojčice a nakon 14 dana u bolnici u Splitu preminula je i treća djevojčica.

Kako bi se sačuvalo sjećanje na ovaj tragični događaj i uspomena na osam viteških anđela u organizaciji Matice hrvatske Tomislavgrad, točno u 20:45, položeno je cvijeće i upaljene svijeće. Prvo su ih položili članovi i članice folklornog ansambla Matice hrvatske, a nakon toga i ostali okupljeni građani, među kojima je bio i dr. Vlado Tabak, koji je u to vrijeme i sam bio u opkoljenoj Lašvanskoj dolini, kao liječnik i kirurg u bolnici u Novoj Biloj, spašavajući stradale. I djecu stradalu na današnji dan te ratne 1993. Suze na doktorovu licu rekle su sve i večeras…

Uslijedila je zajednička molitva za stradale: brata i sestru Sanju i Milana Garića, Augustinu i Velimira Grebenara, Dragana Ramljaka, Borisa Antičevića, Sanju Križanović i Dražena Čečuru ali i svu ostalu djecu stradalu u Domovinskom ratu.

Ovo je inače prvi put da se ovaj tragični događaj obilježava u našemu gradu a iniciran je nakon posjeta učenika osnovnih i srednjih škola mjestima hrvatskih stradanja u Središnjoj Bosni.

Naglasimo i kako će u Tomislavgradu, u okviru programa proslave Dana svetoga Nikole Tavelića, na Dan Brigade kralja Tomislava, 6. srpnja 2024. u 19 sati, u kino dvorani KIC-a biti prikazan dokumentarnu film “Praznine“, autorice Anele Križanac, koji prikazuje sedam slučajava ubojstva djece u Domovinskom ratu, a jedan je upravo ovaj koji je komemoriran danas.

Odgovori