SVJETSKI DAN OBITELJSKIH LIJEČNIKA: Središnja uloga u zdravstvu

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Osim pružanja cjeloživotne zdravstvene skrbi svojim pacijentima, odgovorna funkcija liječnika obiteljske medicine postala je još zahtjevnija s pojavom pandemije novog koronavirusa

Uloga i značaj obiteljskih liječnika

Zahvaljujući djelovanju globalne neprofitne Svjetske organizacije liječnika obiteljske medicine (engl. WONCA – World Organization of National Colleges, Academies and Academic Associations of General Practitioners/Family Physicians), svake godine 19. svibnja obilježava se Svjetski dan obiteljskih liječnika kako bi se naglasili uloga i značaj obiteljskih liječnika u zdravstvenim sustavima širom svijeta.

Ovogodišnji moto – „gradnja budućnosti s liječnicima obiteljske medicine“ – ukazuje na središnju ulogu obiteljske medicine u pružanju osobne, sveobuhvatne i kontinuirane zdravstvene zaštite svim pacijentima. S obzirom da su upravo liječnici obiteljske medicine ti koji ostvaruju prvi kontakt s pacijentom, njihovo djelovanje je najbliže idejnim postavkama primarne zdravstvene zaštite.

Prva specijalizacija obiteljske medicine

Prva specijalizacija obiteljske medicine u svijetu započela je 1960. godine upravo u Zagrebu u Školi narodnog zdravlja „dr. Andrija Štampar“ (danas Nastavni zavod za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar), i to zahvaljujući prof. dr. Anti Vuletiću. 

Nedugo zatim prihvaćena je u brojnim državama svijeta te su se specijalizacije iz obiteljske medicine počele uvoditi na brojnim svjetskim sveučilištima. Primjera radi, u Sjedinjenim Američkim Državama specijalizacija kreće 1969. godine.

Humanost i odgovornost i na djelu

Osim pružanja cjeloživotne zdravstvene skrbi svojim pacijentima, odgovorna funkcija liječnika obiteljske medicine postala je još zahtjevnija s pojavom pandemije novog koronavirusa.

I u ovim izazovnim vremenima došla je do izražaja humanost i požrtvovnost obiteljskih liječnika, kojima čestitamo njihov dan i zahvaljujemo na predanom i mukotrpnom radu, sa željom da se njihova uloga u zdravstvenom sustavu prepozna i cijeni na način na koji to i zaslužuje.

Izvor: vasezdravlje.com