SVETI ILIJA PROROK: Župna proslava u Borčanima u 11 sati

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Danas je Ilindan i svete mise su u 8 sati u župnoj crkvi i u 11 sati svečana pučka misa s procesijom pred crkvom svetog Ilije u Borčanima. U procesiji sudjeluju ovogodišnji prvopričesnici, odrasli u narodnoj nošnji, svećenici, a potom ostali vjernici. Kip sv. Ilije nose mladi iz župe.

Sv. Ilija bio je putujući starozavjetni prorok. Njegovo ime u hebrejskom jeziku znači “Jahve je moj Bog”, a za tu se istinu prorok Ilija cijeli svoj život i borio. U kršćanstvu Ilija je tijekom mnogih stoljeća postao pučkim svecem, simbolom borbe protiv bezbožnosti, osobito na Istoku i među slavenskim narodima. Iznimno je štovan u Bosni i Hercegovini, te u Hrvatsko], Također ga veoma štuju i karmelićani. Hodočasnici u Svetu Zemlju sjećaju se sv. Ilije naročito na brdu Taboru i Karmelu. Svake godine 20. srpnja mnoštvo hodočasnika dolazi na brdo Karmel, a među njima ima kršćana raznih obreda, ima Židova i muslimana.

U slavenskom pučkom vjerovanju, što je prisutno i u našim krajevima, Ilija zapovijeda gromovima i kiši, pa se čak i naziva “Ilija gromovnik. Zaštitnik je Bosne i Hercegovine, Đakovačke (nekad Bosanske) biskupije, a zasebno zrakoplova, te od oluje, groma i vatre.

U duvanjskom se dekanatu na poseban način ovaj svetac štuje u Vojkovićima, Borčanima, Gornjem Brišniku, Stipanjićima (Gradina) te u Karmelu sv. Ilije.

PATRON: POLJA – MASNA LUKA (KAPELANIJA BLIDINJE), BOSANSKI BROD, BOSANSKO GRAHOVO, ČEMERNO (ILIJAŠ) ,DOLJANI (RAMA/ŠĆIT), GLAMOČ, KANDIJA (BUGOJNO), KISELJAK, KORIĆANI (TRAVNIK), KRUŠEVO (MOSTAR), LISKOVICA (JAJCE), NOVI ŠEHER (KREŠEVO), ROSTOVO (TRAVNIK), SOLAKOVA KULA (KONJIC), TURIĆ (GRADAČAC), ULARICE (USORA), ZENICA, STOLAC.