SVEČANO PROSLAVLJEN DAN OPĆINE TOMISLAVGRAD

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Program obilježavanja Dana općine Tomislavgrad započeo je danas u 10:30 sati polaganjem vijenaca pred središnjim spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u središtu grada.

Vijence su, uz predstavnike općine Tomislavgrad položila izaslanstva: Vlade Hercegbosanske županije predvođeno predsjednikom Vlade HBŽ Ivanom Vukadinom, veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić i konzul RH u Livnu Tomislav Vrdoljak, izaslanstvo grada Knina predvođeno gradonačelnikom Marijom Ćaćićem i predsjednikom Gradskog vijeća Draganom Milićevićem, izaslanstvo Grada Solina predvođeno zamjenikom gradonačelnika grada Solina Ivicom Rakušićem te izaslanstvo MUP-a HBŽ predvođeno ministrom Marijom Lovrićem, komesarom Ilijom Jakićem i načelnikom Jozom Gudeljom.

Potom je u kino dvorani Kulturno-informativnoga centra održana i svečana sjednica Općinskoga vijeća.

Uz već spomenute, današnjoj svečanoj sjednici nazočili su predstavnici federalne, županijske vlasti, predstavnici kulturnih i vjerskih institucija, direktori javnih poduzeća i ustanova, te drugi uzvanici.

Zbog nemogućnosti dolaska na današnju svečanu sjednicu, uz isprike, iskrene čestitke su uputili:  Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, Željko Burić, gradonačelnik grada Šibenika, Marija Šarić, gradonačelnica grada Pleternice, Ivo Tomasović, gradonačelnik grada Omiša, Edin Hozan, načelnik općine Jajce, Vesna Travljanin, u ime Saveza općina i gradova Federacije BiH.

Okupljenima su se obratili općinski načelnik Ivan BIUntić, veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić i predsjedNik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin.

U drugome dijelu Svečane sjednice Općinskog vijeća Tomislavgrad uslijedila je dodjela javnih priznanja Općine Tomislavgrad.

Ove godine Općinska javna priznanja dodjeljena su O. Zvonku Martiću i g. Damiru Basari. 

Otac Zvonko Martić, rođen je 20. rujna 1964. godine u Komarici u općini Doboj u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je 1996. godine teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu/Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Od 2004. godine član je Hrvatske karmelske provincije i trenutno je prior u Samostanu – duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ u Tomislavgradu, gdje je voditelj etnografske zbirke zadužen za prikupljanje i čuvanje tradicijske odjeće, nakita i čipke sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. 

Od prvog dana dolaska u „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru, o. Zvonko Martić pokrenuo je niz aktivnosti kojima se prije njegovog dolaska u naš kraj malo tko na tako stručan i predan način bavio. Zahvaljujući njemu otkrili smo koliko etnološko i etnografsko bogatstvo imamo.

Kao rezultat njegovog predanog rada u našem kraju izdvajamo stalnu postavku etnografske zbirke u Samostanu – duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“, te tradicionalnu manifestaciju „Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske“, koje bez o. Zvonke Martića ne bi ni bilo. Njegov znanstveni interes usmjeren je na suvremena hodočašća, religijsku baštinu te međureligijski i međuetnički dijalog, tradicijske pjesme, kao i istraživanje procesa i aktivnosti vezanih za očuvanje nematerijalne kulturne baštine na području Federacije Bosne i Hercegovine. Radovi o ovim temama objavljeni su u različitim zbornicima i studijama.  

Zbog rada na očuvanju i promicanju tradicijske kulture Federalno ministarstvo kulture i sporta u Federaciji Bosne i Hercegovine 2013. godine dodijelilo mu je Povelju za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Ocu Zvonki Martiću želimo da što duže ostane među nama Duvnjacima, ali ako ga njegovo svećeničko poslanje i život odvedu negdje drugdje neka mu ovo priznanje – Medaljon Općine Tomislavgrad bude uspomena i znak zahvalnosti za sve ono dobro i vrijedno što je učinio za duvanjski kraj.

O. Zvonku Martiću, za iznimna postignuća u proteklom razdoblju na području kulture i umjetnosti, kao i drugih područja društvenog života općine Tomislavgrad i šire, dodjeljuje se javno priznanje MEDALJON OPĆINE TOMISLAVGRAD.

Damir Basara, rođen je 1. siječnja 1978. godine u Karlovcu, Republika Hrvatska. Speleologijom se počeo baviti 1996. godine u SO PD Dubovac, a od 2014. godine je član udruge Osmica iz Karlovca. 1999. godine je stekao kvalifikaciju speleolog, a od 2005. godine kvalifikaciju instruktor speleologije pri Komisiji za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza. Od 2001. godine do 2007. godine član je karlovačke stanice HGSS – a, a od 2012. do 2016. godine pročelnik Komisije za speleologiju HPS – a. Voditelj je šest speleoloških ekspedicija na planini Velebit (2002, 2003, 2011, 2012, 2014 i 2015. g.), tri međunarodne speleološke ekspedicije u Bosni i Hercegovini (2001., 2004 i 2011. g.), te je sudjelovao na speleološkim ekspedicijama u jami Jean Bernard (dubine 1602m) u Francuskoj 2003. godine i meksičkoj pokrajini Chiapas 2005. godine. 

Aktivan je u školovanju planinarskih kadrova i sudjeluje kao instruktor i predavač na planinarskim i alpinističkim školama. Voditelj je osam speleoloških škola i desetak speleoloških tečajeva.

Sudjelovao je kao speleolog istraživač na međunarodnim speleološkim i znanstveno-istraživačkim ekspedicijama Ponor, Kovači – Izvor Ričina, šest godina: 2012., 2015., 2017., 2018., 2019. i 2020. Za više desetaka speleoloških objekata izradio je topografske nacrte, a posebno se ističu digitalizirani nacrti špilje Dahne i Izvor – špilje Ričine. Uz nacrte bilježio je i fotografije iz speleoloških objekata na području općine Tomislavgrad, a neke od njegovih fotografija se nalaze u knjigama „Naših prvih 7 ekspedicija“ i „Prirodoslovno-povijesna baština općine Tomislavgrad“, monumentalnim djelima duvanjske prirodne baštine.

Damir Basara je već odavno prepoznao speleologiju kao turistički potencijal općine Tomislavgrad, a zahvaljujući njegovu angažmanu svake godine veliki broj posjetitelja posjećuje prirodne ljepote općine Tomislavgrad. Svoju ljubav prema duvanjskom kraju i podzemlju pokazao je i kroz čestitku za obljetnicu 20 godina SD Mijatovi Dvori, kojom je na osobito lijep i veličanstven način opisao naš kraj i osjećaje koje gaji za njega, te čestitku završio rečenicama: „Obrisao sam suze i brižno u staklenku spremio svaku grudicu te divne, duvanjske zemlje. A onda sam shvatio. Ne samo da je štujem i volim svim srcem, ne samo da ću joj se uvijek vraćati, shvatio sam da joj i pripadam. Zauvijek.“     

Gosp. Damiru Basari, koji je svojim djelovanjem i postupcima znatno pridonio promicanju, značaju i ugledu Tomislavgrada, ostvarivanju i razvijanju međusobnih odnosa Tomislavgrada i Republike Hrvatske, dodjeljuje se javno priznanje PROGLAŠENJE POČASNIM GRAĐANINOM OPĆINE TOMISLAVGRAD.

Javna priznanja općine Tomislavgrad uručio im je općinski načelnik Ivan Buntić, dok predsjednik Općinskoga vijeća Ilija Papić nije nazočio svečanoj sjednici zbog iznenadnog smrtnoga slučaja u obitelji.

Ovdje poslušajte cjeloviti tonski zapis: