SPOMENICI KULTURE I PRIRODE DUVANJSKOG PODRUČJA (2): Donji Brišnik

Jugozapadno od sela, na brdu, nalazi se ilirska gradina elipsastog oblika sa tumulusom 29×7 m. U podnožju tumulusa nalazi se ograđeni prostor, dugačak 105 m s ostacima keramike. Ostaci rimske ceste Brišnik-Roško Polje.

U katoličkom groblju Dešnjevača, uz kapelu, nalazi se tumulus promjera 12 m s jednim stećkom na vrhu. Stećak je u obliku višeg sanduka i malo oštećen.

U ovom groblju nalazi se izvijestan broj starih križeva sa etnografskim motivima, karakterističnim za ovaj kraj.

U katoličkom groblju zv. Tomićko, uz sami put Mostar-Duvno nalazi se nekoliko zanimljivih ukrašenih križeva.

Nedaleko od ceste Mostar-Duvno nalazi se mala pećina, bolje rečeno otvor u krečnjačkoj stijeni veličine 3×2 m s vidljivom dubinom oko 10 m. Iz ovog otvora, kroz mali tijesni prolaz nalazi se podzemlje sa 100 m dugim jezerom iz koga s jeseni otječe voda. Podzemno se stiže na brdo Gaćinovac, kroz otvor u kamenjaru, po kome je pećina i dobila ime. Po kazivanju Anđelka Dukića iz Donjeg Brišnika iz jezera je crpljena voda prije nekoliko godina, ali se razina nije smanjivala.Pretpostavlja se da je jezero vezano sustavom podzemnih jezera koja nadoknađuju vodu. Jezerska voda je pitka. U narodu kola priča da su begovice iz Brišnika slale slugu da im iz jezera donesu vodu za piće. U vodi ima nekih bijelih gmizavaca i pužića. Voda iz jezera ove 1976. počela je teći u listopadu.

 

Izvor: Skupina autora: Spomenici kulture i prirode duvanjskog područja, RZZSKP, Mostar, 1977.
Foto: Ćiro Raič