SPOMENICI KULTURE I PRIRODE DUVANJSKOG PODRUČJA (62): Trebiševo

objavljeno u: SPOMENICI PRIRODE I KULTURE | 0

Trebiševo je manja kraška ravana između planina Vrana i Ljubuše, na nadmorskoj visini od 1278 metara. Oko 200 metara južno od naselja, u polju, na lokalitetu Vasiljevo polje – stećci, nalazi se nekropola od 38 stećaka (30 ploča, 8 sanduka). Stećci su nešto kvalitetnije izrade za razliku od drugih stećaka na Duvanjskom području. Ukrašena su tri primjerka s motivima ruke, polumjeseca i zvijezda. Jedan dio stećaka utonuo je u zemlju tako da je vidljiva gronja površina, dok je jedan broj znatno oštećen.

Od etnoloških značajki za ovaj kraj pozornosti vrijedno je zabilježiti naseljavanje Hercegovaca iz sela Crnča kod Širokog Brijega, kao na primjer Šolja (Šoljići). Kuće su građene od kamena, s pokrovom od šimle, dok je oruđe tipično planinsko. Mate Šoljić posjeduje drvena kola bez ijednog metalnog dijela.

Ovim prostorom odvijala se IV. neprijateljska ofenziva tako da je još neidentificiranih grobova palih boraca NOR.-a. Na njivi Stipe Vasilja zakopano je 14 nepoznatih partizana, kao i još dva zajednička groba. Mjesto nije ničim obilježeno.

Izvor: Skupina autora: Spomenici kulture i prirode duvanjskog područja, RZZSKP, Mostar 1977.