SPOMENICI KULTURE I PRIRODE DUVANJSKOG PODRUČJA (55): Sarajlije

objavljeno u: SPOMENICI PRIRODE I KULTURE | 0

Sjeverno od sela, na brdskom uzvišenju, nalaze se dvije gradine, jedna kod Golog brda, druga kod Dolac koša. Gradine su opasane zidovima.

Na lokalitetu Prika, na uzvišenju, sa sjeverne strane puta Letka-Sarajlije, nalazi se nekropola od 35 stećaka (32 ploče, dva sanduka i sljemenjak). Stećci su bolje obrade, dok sljemenjak spada, kako obradom, tako i ukrasom, među najljepše stećke duvanjskog područja. Ukrašen je motivom lova, igrom kola, povijenom lozicom sa trolistom, tordiranom vrpcom i polumjesecom. Pojedini stećci ugrađeni su u ogradne zidove.

Na istom lokalitetu nalazi se veći broj starih grobova s ukrašenim križevima od kojih se naročito ističe jedan s bosančicom.

Na lokalitetu Mašeta nalazi se manja nekropola od sedam stećaka (tri ploče, dva sljemenjaka, dva sanduka). Stećci su solidno obrađeni i bogatije ukrašeni.

Nastavak groblja Mašeta je muslimansko groblje s nadgrobnim spomenicima-nišanima, sličnima onima iz doba fetha, samo još na gronjoj strani ukrašeni s ispupčenjima poput jabuka i to od jedna do tri jabuke, vrlo solidne obrade. Nišani su ukrašeni motivima sa stećaka i dokaz su povijesnog kontinuiteta. Nijedan nišan nema teksta. Do 1948. godine u ovom groblju završeno je pokapanje, jer se ove godine Muslimani preseliše u Mokronoge.

 

Izvor: Skupina autora: Spomenici kulture i prirode duvanjskog područja, RZZSKP, Mostar 1977.