SPOMENICI KULTURE I PRIRODE DUVANJSKOG PODRUČJA (13): Bukovica

objavljeno u: SPOMENICI PRIRODE I KULTURE | 0

Istočno od katoličke crkve (90 m) nalazi se gradina Kuk znatno oštećena ranijih godina. Prema starijoj evidenciji na gradini je postojao bedem visok 60 m, promjera i 2-4 m visine, te ostaci keramike, dok je u pravcu zapada bilo 10 velikih tumula.

 
Sjeverozapadno od ceste Mostar – Duvno 250 m nalazi se veliki tumul zv. Grobnica (veličine 30 m promjera i 3 m visine).

 
Iznad njiva Podvornica nalazi se lokalitet Gromila sa koga je odnesen kamen za gradnju puta.

 
U kraškoj stijedni, poput natkapine, nalazi se pećina 12 m širine, 8 m visine i 8 m dubine, iz koje izvire voda koja na dvadesetak metara nizvodno pokreće dva mlina u mlinici, dobro očuvanoj i kamenoj ploči pokrivenoj. Po kazivanju mještana u zaleđu ovoga izvora nalazi se jezero koje nije ispitivano. Župnike Bukovice kaže da su svećenici za vrijeme turske uprave ovim krajevima u ovoj pećini govorili misu. Narod je naziva Velika pećina.

 
Pedesetak metara od Velike pećine nalazi se Mala pećina sa otvorom 2×1,5 m i dubine 5 m. Iz ove potkapine, kroz uzak otvor ulazi se u galeriju sa stalaktitima i stalagmitima. U pećini ima mnogo podzemnih hodnika. Po kazivanju mještana posjetitelji ove prirodne rijetkosti uništavaju stalaktite i stalagmite. Pričaju da u pećini postoji i jezero koje nije ispitano.

 

Iznad Gornje Bukovice nalaze se dvije gradine od kojih se jedna naziva Ćurića, druga Anića gradina. Kod Letaničkog groblja nalazi se velika kamena gomila.

Izvor: Skupina autora: Spomenici kulture i prirode duvanjskog područja, RZZSKP, Mostar, 1977.
Foto: Ćiro Raič