SLOBODNA DALMACIJA: Smijeh, galama i pjesma maškara zvone gradom

objavljeno u: SLOBODNA DALMACIJA | 0

Već po tradiciji popularne su maškare ovih dana doslovno okupirale Tomislavgrad. Njima naime nikakvu smetnju ne pričinjavaju snijegom zatrpane ulice i nogostupi, tako da brojne maskirane skupine neumorno kruže gradom, stižući tako i do njegovih najudaljenijih kutaka.

 
Dok traje pohod maškara, ulice Tomislavgrada odjekuju smijehom i zvonjavom, a neizbježan je i komentar dobrih i duhovitih kreacija.

 
Ima tu svega, od naizbježnih vragova i majmuna i crnih gusara. Svaka skupina naime ima masku koja je njezin zaštitni znak. Jedni su tako prepoznatljivi po babi koja stalno priča i didu koji se trese što od starosti, što od straha i žugljive babe, dok su drugima zaštitni znak debela mlada i mršavi mladoženja koji se javno ili ljube ili svađaju. Jednima je pak zaštitni znak pravi pravcati magarac, kojemu ispod repa visi neizbježna BiH automobilska pločica, dok oni drugi nikamo ne idu bez visoke momčine odjevene u uniformu policajca ondašnje Jugoslavije.

 
Glavna meta duvanjskih maškara i ove su godine kavane, kafići i ugostiteljski objekti. U njima naime maskirane skupine za malo zabave i smijeha od gostiju traže i dobivaju novac. Takvu praksu nemali broj Duvnjaka već počinje pomalo osuđivati jer nije rijetkost da dobro organizirana skupina tih dana poprilično zaradi. Posebna su priča skupine djece čiji je jedini cilj novac, pa oni nerijetko zaustavljaju vozila na ulici koje potom ne puštaju dalje dok njegov vlasnik ne plati globu, što često stvori i poprilične probleme u prometu. No, bilo kako bilo, uz dane kada Tomislavgradom vladaju maškare puno je više smijeha nego obično.

 

Tekst: Milan Vukadin
Foto: Miro Šumanović

(IZ ARHIVA Slobodne Dalmacije, veljača 1999. godine).