SAČUVANO OD ZABORAVA (1990.): Kongorska ulaznica s prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije

objavljeno u: SAČUVANO OD ZABORAVA | 0

Na današnji dan (17.10.) prije točno 30 godina hrvatska nogometna reprezentacija je na Maksimiru odigrala svoju prvu utakmicu u suvremenoj povijesti. Protivnik je bila reprezentacija (tadašnje) jedine svjetske supersile, SAD-a, pa je nogomet još jednom pokazao kako je puno više od sporta. Ova je utakmica imala ogromnu psihološku i promidžbeno-političku poruku u danima osamostaljivanja Republike Hrvatske. Donijela je ohrabrenje cijelom hrvatskom narodu u predvečerje nadolazećeg rata i najavila buduće hrvatske pobjede, od Oluje do srebra iz Rusije.

Utakmica je odigrana u duhu proslave povrataka spomenika banu Jelačiću koji je postavljen dan ranije (16.10.1990. god.) na središnji zagrebački trg. Zanimljivo, točno godinu dana prije odigravanja ove utakmice (17.10.1989.) Prljavo kazalište je na Trgu održalo koncert pred najvećim brojem slušatelja koje je neki hrvatski band ikada okupio. Tako je i rock’n’roll pokazao da je više od glazbe.

Bilo je zanimljivo živjeti u razdoblju zgusnute povijesti i sudjelovati u ovim događanjima. Većina hrvatske mladosti iz tog vremena, publika s koncerta Prljavaca i navijači sa zagrebačkog Maksimira, uskoro se našla u našim postrojbama diljem RH i BiH. Jedan od gledatelja s maksimirskog istoka ove povijesne utakmice bio je i Ivan Ivica Majić iz Kongore, danas visoki časnik HVO-a i HV-a, koji je kroz dugih 30 godina uspio sačuvati ulaznicu i podsjećanje na ovaj veliki događaj. Fotografiju ulaznice dostavljaju nam njegovi bratići i čuvaju je za naredna pokoljenja u Kongori.

Zanimljivo je da na ulaznici piše da je utakmica međudržavna, premda Republika Hrvatska tada još nije bila međunarodna priznata. Cijena ulaznice bila je tadašnjih 150 dinara.

Foto: A.M.

Tekst: T.M.