NEDJELJNA PRIČA: Opraštanje usrećuje

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

Neki je plemić iz desetoga stoljeća imao dva sina, Hugona i Ivana. Starijega sina Hugona iz zasjede je ubio neki razbojnik. Stari plemić nije se mogao pomiriti s tim pa je odlučio osvetiti se. Čak je i svomu sinu Ivanu naredio da mora sudjelovati u osveti bratove smrti.

Jednoga dana išao je Ivan s naoružanim društvom uskom uvalom gdje je naišao na ubojicu svoga brata. Odmah je Ivan sa svojim momcima navalio na ubojicu. Kako ubojica nije nikako mogao pobjeći, siđe s konja, kleče na zemlju, raširi ruke kao da je na križ raspet i stade ponizno moliti Ivana da mu oprosti. A bio je Veliki petak.

Ivan, gledajući ubojicu svoga brata kako pred njim kleči i moli ga skrušeno za oproštenje, spominjući mu smrt Isusovu, bijaše vrlo dirnut i potresen. Milost mu Božja pokuca na srce i on otvori svoje srce milosrđu te ubojici oprosti. Taj spremni odziv pozivu milosti bio je za Ivana od neizrecive važnosti jer je kasnije pod utjecajem doživljenoga ušao u samostan i postao veliki svetac.

Kako je taj mladić oprostio ubojici svoga brata, tako i mi moramo opraštati jedni drugima jer ako od srca ne oprostimo jedni drugima, onda ni nama ne će oprostiti Bog. Opraštanje ima dvostruk učinak: usrećuje onoga koji oprašta i onoga komu se oprašta. Ako želimo posjedovati miran život na Zemlji i spasiti dušu svoju, onda moramo velikodušno, poput Isusa i svetaca, opraštati jedni drugima.

 

„Doista, ako vi oprostite ljudima njihove pogrješke,

oprostit će i vama Otac vaš nebeski. Ali, ako vi ne

oprostite  ljudima, njihovih pogrješaka, ni Otac

vaš neće oprostiti vaših pogrješaka.“

(Mt 6, 14-21)

Priredio: fra Petar Ljubičić