SAČUVANO OD ZABORAVA (2012.): Univerzalna sportska škola u Tomislavgradu

objavljeno u: SAČUVANO OD ZABORAVA | 0

Entuzijazmom i naporom dvojice mladih studenata tjelesne kulture, Mate Bakovića i Ante Jurčevića, početkom rujna ove godine u Tomislavgradu je počela s radom Univerzalna športska škola. U kratkom vremenu rad ove dvojice mladih Duvnjaka prepoznat je pa se u školu upisalo 50 stalnih polaznika što je izniman uspjeh.  

Upisana djeca su u dobi od 6 do 10 godina i razvrstani su u dvije dobne skupine mlađu i stariju.   

Univerzalna športska škola u Tomislavgradu u svom planu i programu rada planira djeci, u uzrastu od 6 do 10 godina, izgraditi ispravan stav o športu i vrijednostima športa općenito te ih zainteresirati za kontinuirano bavljenje športom od najmlađe dobi. Univerzalna škola treba  pomoći djeci u razvoju funkcionalnih motoričkih sposobnosti, unapređenje  koordinacije, razvoju postularnih mišića koji će im omogućiti pravilno tjelesno držanje, odgoju, športskom i općem obrazovanju, higijenskim navikama i socijalizaciji i na taj način pružiti dodatnu nastavu iz tjelesne i zdravstvene kulture koje u nastavnim programima osnovnoškolskog obrazovanja ima premalo.  

Tijekom godine djeca će dobiti poduku i usvojiti  temeljna znanja iz više pojedinačnih i kolektivnih sportova i to: nogometa, košarke, rukometa, odbojke, osnova gimnastike, osnova atletike i borilačkih sportova (karate, judo, samoobrana, hrvanje, badminton) te poduka u skijanju i plivanju, ukoliko bude više zainteresiranih. Usvajanjem ovih znanja djeci će pomoći uključivanju u pojedinačni šport u kasnijoj životnoj dobi što je također korist koju djeca mogu dobiti uključivanjem u Univerzalnu športsku školu.  

Osnivanje i rad Univerzalne športske škole u Tomislavgradu više je nego dobro došla kad znamo da je danas sve više djece koja zbog sjedilačkog načina života imaju kifotično, lordotično, kao i skuliotično tjelesno držanje. Gotovo svako 2. dijete, kao polaznik osnovne škole, ima ravno stopalo. Sve su to razlozi njihove fizičke neaktivnosti, kao i premalog broja nastavnih sati tjelesne i zdravstvene kulture u školama, što nastavnike onemogućuje u učinkovitom djelovanju na ublažavanju i smanjenju tih poremećaja.  

Vrijednost ovakve škole vidljiva je i u uključivanju djece sa poteškoćama u razvoju koja također nemaju druge mogućnosti za bavljenje sportom. Trenutno je uključeno dijete sa sindromom Down koje, uz manje poteškoće, prati i uspješno savladava program škole. Roditelji djeteta imaju samo riječi hvale  i zahvalnosti što je dobio priliku za bavljenje sportom kao zasad jedinu aktivnost jer se uključivanje u školski sustav oteglo iz raznih birokratskih procedura i nerazumijevanja odgovornih. 

Univerzalna športska škola za svoj rad koristi dvoranu Osnovne škole Ivana Mažuranića u Tomislavgradu, s treninzima koji se održavaju subotom i nedjeljom: za prvu dobnu skupinu u 13,00 sati i drugu dobnu skupinu u 14,00 sati.  

Za sve informacije možete se obratiti na broj mobitela: 00387 63 427 805 ili ih posjetiti na facebuk profilu http://www.facebook.com/pages/Univerzalna-sportska-škola-Tomislavgrad/124326551044597.

Objavljeno: 9. 11. 2012.