S VRHA GRUDE: „Dežurni mudraci“

objavljeno u: S VRHA GRUDE | 0

   Lijepe li zemlje Hrvatske, neodgovornih li njenih političara i analitičara!

Čim se netko odgovorno založi za dobar prijedlog, mnogi se „mudraci“ odmah  propnu na stražnje noge da to podcijene, vazda s istim argumentima: da je prijedlog populistički, da nije riječ o nekom veliku novcu i tako redom.

   Tako netko predloži uvođenje poreza na bogate, a javi se više njih – da to ne bi donijelo neki velik novac, samo otprilike milijardu kuna. HSLS predloži ukidanje povlaštenih mirovina i umjesto da se to konačno pohvali, opali se po toj stranci, pa se veli da je njezin prijedlog populistički, da bi ušteda bila samo stotinjak miljuna kuna, da na taj način samo mame glasače. A kao – građani su jednaki pred zakonom!

   Zar kojekakvi dužnosnici tijekom godina obnašanja tih dužnosti nisu bili privilegirani lijepim plaćama, koje će im se uzeti u obzir pri izračunu mirovina? Zašto, zaboga, dvostruka povlaštenost (?), sve i kad bi bila riječ o bogatoj zemlji, kakva Hrvatska, na žalost, nije.

   Prof. dr. Mirjana Kasapović navija, sasvim opravdano, za *ukidanje ureda bivšeg predsjednika, a njegov savjetnik ili on, svejedno, služeći se zamjenom teza, popljuje njezin prijedlog. Štoviše, proglasi je neznalicom u pitanjima politike i nepoznavanjem njegove važnosti u međunarodnim odnosima.

   Jezikoznanci svojedobno iznesu mišljenje da bi bilo dobro donijeti zakon o jeziku, a „dežurni mudraci“ narugaju se inicijativi i sve stane! Stoga nije čudno što nas svaku večer na TV-u VIP „bombardira“ sramotno nepismenim sloganom: „Sve zbog vas“, a da ne govorimo o praktičnom gubitku pravilnih naglasaka u izvedbi raznih novinarčića na našoj slavnoj dalekovidnici.

*Ured bivšeg predsjednika Mesića, u međuvremenu ukinut.

Izvor: Ante Šarac: Uzgajivači obmana, Zagreb, 2019.