OSVRT TOME VUKADINA NA TEKST O MARKOVU KRIŽU

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Nakon objave web-stranice Mandino Selo o Markovu križu na Šarčevu jezeru i na grobnici odlučio sam dati svoj prilog i osvrt o pok. Marku. Osobi s kojom sam proveo dobrih 18 godina u poslovnoj i usudim se reći roditeljskom odgoju i suživotu.

Bio je nekih 10-tak godina stariji od mene ali obzirom da je bilo vrijeme i okolnosti koje su tada bile na snazi i stvarne pok. Marko je bio iznad svih. I rata i mržnje i progona. Bio je Gazda a svi ostali su bili gazdići. Imao je viziju za budućnost, imao je život sa svojom Obitelji bez obzira na sve nedaće koje su se nadvile nad sve nas pa i njega i njegovu Obitelj.

Da bi ovaj VELIKI čovjek bez njegova odobrenja jer bi on rekao („Ajde Tomo ne pravi cirkus od mene a ni sebe“) sad mi to nema tko reći jer je on umro. Ali… on ipak nije umro jer njegove riječi koje sam nekad prihvatio, a nekada odbacio, imaju svoj obol u mom i životu i životu moje dice.

Nekada davno smo se upoznali zahvaljujući braku između njegova brata Ivana i moje sestre Ljubice. I nastavlja se to prijateljstvo koje je bilo sve do njegove prerane smrti, a i od tada je stanje sa njegovom ne baš malom Obitelji jako dobro. Žao mi je što je on umro a mene malo skratilo. Ali to je Božja volja. Nije pravedna po našem sudu ali je Njegova, Božja.

Nisam velik vjernik, imam kratak fitilj, ali sam osoba koja pokušava prvi put pisati javno o svom odnosu i osobi Marka Šarca.

Osoba koja je meni rekla masu stvari, osoba sa kojom sam bio svjedok uspona i padova. Osoba koja mi je mijenjala oca i majku i s mojih 24 godine rekla neke stvari koje mi nije rekao ili znao otac. Ili i tada nije smio.

U životu sam imao par osoba koje su mi obilježile život. Bez uvrede za bilo koga mogu napravit poredak i neku ljestvicu… Otac, pok Marko i Brat. S bratom sam vezan i to je neprekinuta veza od početka. Ovoj prvoj dvojici želim odmor na onom svijetu a nama živima dug i veseo život sa svim svojima koji oni nisu proživjeli do kraja.

Pok. Marko je bio osoba koja je znala planut i ugasit požar. Bio je osoba od Boga poslana na ovaj svijet. Izvršio je svoju misiju i stvorio Obitelj. Pomogao meni i masu drugih obitelji da startaju ostanu i opstanu na ovim prostorima. Imao je prekrasan odnos prema svima nama a pogotovu prema svojoj supruzi i svojoj djeci. Bio sam svjedok teških i veselih trenutaka. Ostaje mi jedino jedna misao i jedna želja od srca.

Dragi Marko,

počivaj u miru Božjem

na kamenoj mandoseljskoj grudi

u okrilju svoje Obitelji i velikom Božjem daru što smo te imali.

Tomislav Vukadin