NEDJELJNA PRIČA: Ukrajinske su sestre čudesno spašene 1952.

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

Deset ukrajinskih sestara odvezeno je u kazneni logor u Sibir. Kako bi sestre odvratili od vjere, logorski ih je zapovjednik mučio na sve moguće načine, zlostavljao ih je i progonio. Kad svi ti pokušaji nisu donijeli željeni uspjeh, zatvoriše ih u nezagrijane pojedinačne ćelije. Tamo su izdržale šest dana. Vanjska je temperatura pala na minus 50 do minus 60 Celzijevih stupnjeva. Nakon ovoga postupka logorski ih je zapovjednik upitao jesu li spremne odreći se svoje vjere. Hrabre su sestre ostale nepokolebljive.       

Potom su na velikome logorskom trgu u četverokut postavili 2000 zatvorenika. U središte su četverokuta doveli i deset izgladnjelih bosonogih sestara u dugačkim haljinama. Kad su se sestre iznova protivile izdati svoju vjeru, jednostavno su ih ostavili tamo u dubokoj hladnoći. Deset žrtava palo je u snijeg na koljena moleći krunicu. Kad su preko pola sata provele moleći u ledenoj hladnoći, zapovjednik je poludio.

On i njegovi pomagači pustili su krvoločne pse na bespomoćne žene. Zvijeri su nahrupile prema ženama. Dva su se metra ispred njih, već spremni učiniti posljednji skok, psi odjednom zaustavili i legli u snijeg. Zatvorenici su postali svjedoci ovoga sibirskog čuda. Sestre nisu zadobile nikakve ozebline od hladnoće. Od toga ih dana više nitko nikada nije zlostavljao.

Tekst: fra Petar Ljubičić