NEDJELJNA PRIČA: Sad je red na meni

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

Liječnik mi je rekao kako ću umrijeti

F. A. došla je u župni stan naručiti misu. Župnik je znao kako ima četvero djece nejake, ali vrlo drage. Poznavao ih je. Zato je upita: “Kako vaši mali dečkići?”

Odmah je započela bolna priča. Majka je stala jecati s očima punim suza:

“Nije mi što ću umrijeti, nego što će biti s mojom djecom.” Župnik je bio iznenađen jer je mislio kako su djeca zdrava – i bila su – te kako je sve u redu. Ona je nastavila: “Kad sam rodila četvrto dijete, doktor mi je rekao kako ću umrijeti ako opet zatrudnim, kako to ne smijem barem dvije-tri godine jer su mi organi oslabili i da su istrošeni. Sad je dijete opet na putu.”

Jer je bila dobra vjernica, župnik će na to: “I Gospodin Bog ima barem polovicu udijela kod rođenja svakoga djeteta jer mu stvori neumrlu dušu. Liječnike valja poštivati i slušati. Ali kad vam oni ne budu mogli, ili ne budu znali, ili ne budu htjeli pomoći, tada će Gospodin Bog reći: Sad je red na meni. Ja ću pomoći! Vi i sve katoličke majke imate pravo na poseban blagoslov pred porođaj. Zato kad dođe vrijeme te trebate poći u rodilište, dođite na sakramente i blagoslov! Bit će vam Bog u pomoći!”

Otišla je smirenija i vedrija, nakon što su se zajedno pomolili. Kad je došlo vrijeme poroda, došla je primiti sakramente i blagoslov, ali se nikako nije dala skloniti ići u rodilište. “Ma ne idem makar umrla. Kad sam rodila četvrto dijete, i doktor i primalja, i medicinske sestre svu su me izrugali što rađam svake godine kao zečica. Zato ne idem!”

I nije išla. Rodila je kod kuće, uz pomoć svekrve. I to prije

negoli je stigla primalja, iako je muž požurio po nju. Dijete je normalno i zdravo.

Nakon njegova krštenja majka je došla namjerno u župni stan te sve ispričala župniku. I ovo: “Bog ma poslao k vama. Otad sam se prepustila Bogu. I znate, sve vrijeme trudnoće nisam imala problema. Ovoga sam najlakše rodila i najbrže se oporavila.”

Željeli su je nagovoriti na pobačaj; to su namjeravali kod raznih pregleda?! Dijete bi bilo ubijeno, a ona duševno uništena žena. Župnik ju je kasnije više puta zatekao kako veselo plete maju za svoje dijete.

(Mirko Štoković, GK 18. lipnja 1995.)

Priredio: fra Petar Ljubičić